PRÁCE 🧰

Zelená karta v roce 2023: Barva už nehraje roli a ukázat ji bez postihu můžete klidně i v mobilu

5. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Zelená karta je jediný mezinárodně v Evropě uznávaný doklad o existenci pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Jak to bude v roce 2023 s jeho barvou a formátem, kterým se musí řidič na cestách prokazovat?

Zelená karta 2023: Kde všude platí a jak ji můžete předložit?

Články na téma zelená karta:

  1. Zelená karta se mění na barvu bílou
  2. Zelená karta 2023: Kde všude platí a jak ji můžete předložit? - právě čtete
  3. Co dělat, když ztratíte zelenou kartu? Máme pro vás praktický návod!
  4. Zelená karta a rok 2024: Jaké změny přinese?

Kde všude zelená karta 2023 platí?

Zelená karta obsahuje rozeznávací značky států, které jsou členy Rady kanceláří. Podle § 6, odst. 5), 6) zákona č. 168/1999 Sb., v platném znění, je obligatorní a dobrovolná územní platnost pojištění odpovědnosti stanovena pro území všech členských států Evropského hospodářského prostoru (dále jen „EHP“) a pro území všech dalších států uvedených v seznamu států v prováděcí vyhlášce Ministerstva financí.

Zelená karta platí v následujících státech EHP:

Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Irsko, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovenská republika, Slovinsko, Španělsko, Švédsko.

Zelená karta 2023: Kde všude platí a jak ji můžete předložit?

Platnost zelené karty ve státech stanovených prováděcí vyhláškou Ministerstva financí:

Albánie, Andorra, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Monako, San Marino, Severní Makedonie, Srbsko, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina, Vatikán, Velká Británie.

Další státy, které nejsou ve vyhlášce uvedené:

Zelená karta umožňuje vstup na území Ázerbájdžánu, Běloruska, Íránu, Moldavska, Maroka, Ruska a Tuniska a to za předpokladu, že jejich rozeznávací značka není přeškrtnuta. Protože ovšem tyto státy v prováděcí vyhlášce Ministerstva financí uvedené nejsou, je na individuálním rozhodnutí pojistitele (pojišťovny, která je členem ČKP), zda pojištění odpovědnosti na území těchto států rozšíří nebo ne.

Měli byste vědět: Pokud vyrážíte do států, které nejsou součástí výše uvedených výčtů, je potřeba uhradit finanční částku požadovanou tamními orgány za tzv. hraniční pojištění.

Zelená karta 2023: Kde všude platí a jak ji můžete předložit?

Zelená karta, která už nemusí být zelená

Dříve byl tento doklad vydáván pouze na zeleném podkladě. Pár let zpět se ovšem státy Evropy domluvily na tom, že dokument může být natištěný i na bílém papíře. Zelená karta je proto nyní vydávána jako černobílý dokument (bílý podklad, černé písmo) buď v listinné, nebo v elektronické podobě.

Zelená karta v autě již fyzicky být nemusí

Právě zmíněná digitalizace umožňuje řidičům předložit zelenou kartu v digitální podobě třeba na svém chytrém telefonu nebo tabletu. Pojišťovny ji dnes už v naprosté většině případů zasílají elektronicky ve formátu PDF či jako obrázek. Pokud má řidič mobilní aplikaci konkrétní pojišťovny, zelenou kartu si v ní zpravidla může také zobrazit.

Měli byste vědět: Cestujete do zahraničí? Zelenou kartu si černobíle vytiskněte!

Zelená karta online nemůže být „na cestě“

Pokud byste si zelenou kartu do mobilu nestáhli a neměli ji ani v papírové podobě, pokutě se při silniční kontrole s největší pravděpodobností nevyhnete. Řidič totiž musí mít potvrzení vždy přímo u sebe a není možné, aby v okamžiku policejní kontroly teprve kartu poptával u pojišťovny a nechával si ji zasílat do aplikace nebo e-mailu.

Zelená karta: pokuta až do 3 000 Kč

Pokud řidič není schopen zelenou kartu při silniční kontrole předložit, hrozí mu bloková pokuta na místě až do výše 1 500 Kč nebo 3 000 Kč ve správním řízení. Tady je opět potřeba připomenout, že dokument bude možno i v roce 2023 předložit nejen v papírové, ale také digitální podobě.

Zdroj info: Česká kancelář pojistitelů.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články