PRÁCE 🧰

Zdraží dálniční známky a dojde k omezení slev na jízdném

13. 1. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Státní pokladna dostala v posledních letech dost na frak. Jestli teda nová vláda má nějaký úkol, tak přestat ČR zadlužovat a zajistit vyrovnaný rozpočet. Cesta k němu vede i skrz nepopulární kroky.

Přijdou senioři o slevy na jízdném?

Andrej Babiš postavil velkou část svého úspěchu na hlasu seniorů, kteří společně se studenty do 26 let dostávali velkorysé slevy na jízdném ve výši 75 %. O tuto výhodu patrně důchodci přijdou, protože stát na jízdenky doplácel ze svého, a to zhruba 3,5 miliardy korun ročně.

Slevy chce ministr dopravy Martin Kupka (ODS) omezit, ačkoliv zatím není jasné, do jaké míry. Bude totiž potřeba zohlednit více faktorů, protože příliš zásadní omezení slev by mohlo znamenat snížení počtu cestujících a také zvýšené náklady pro kraje.

Vyšší cena dálniční známky

Dalším palčivým tématem je cena dálniční známky, která se už dekádu nezměnila. Za tu dobu se nicméně podařilo zprovoznit přes 100 kilometrů nových dálnic a opravit hlavní dopravní tepnu D1. Řidiči tak platí jednoduše méně peněz za více kilometrů dálnic, a to nebereme v potaz inflaci, která přeneseně cenu za dálniční kupony rovněž snížila. Na těchto argumentech Martin Kupka staví obhajobu zvýšení ceny. Zatím nevíme, o kolik to bude, ale zdražení by mělo nastat pravděpodobně od příštího roku. Dost možná hned od 1. ledna.

Zdroj info: Zpravodajské weby.
Zdroj médií: Pixabay.

Podobné články