PRÁCE 🧰

Zdražení povinného ručení se nevyhne ani roku 2023. Viníkem je inflace i vyšší průměrná škoda

3. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Povinné ručení dál zdražuje. Podle finančních expertů a pojišťovacích specialistů je ovšem současné zdražení stále nižší než celková inflace. I v roce 2023 se proto dočkáme dalšího navyšování cen. Proč za pojistky (za)platíme více?

Zdražení povinného ručení bude aktuální i v roce 2023

Už od začátku roku posílají pojišťovny svým klientům složenky na vyšší částky. Zástupci pojišťoven argumentují tím, že se zvýšily škody vyplácené na jednu havárii. Například na začátku roku 2022 dosáhla průměrná škoda 52 500 korun. Nyní to bude mnohonásobně, což se musí nepochybně propsat do nákladů pojišťoven, které tak nemají jinou možnost, jak současnou situaci ustát.

Pojišťovny zdražily o jednotky procent

Ačkoliv jsou současné platby za pojistky vyšší, ve finále jde pouze o nějakých šest až sedm procent, což potvrzuje například i mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek: „V cenách povinného ručení musíme zohlednit současnou inflaci. To znamená, že cena poroste minimálně o šest až sedm procent.“

Modelový příklad, jak povinné ručení v roce 2022 zdražilo
 

Škoda Octavie z roku 2008 je v současnosti vozem, který rodiny pojišťují v Česku nejčastěji. Povinné ručení stálo na konci minulého roku od dvou do pěti tisíc korun. Letos se cena zvýší zhruba o 150 až 300 korun.

Zdražení povinného ručení bude aktuální i v roce 2023

Zdražení povinného ručení pocítí zejména rizikoví řidiči

O průběžném zdražování povinného ručení informuje i mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa, který k situaci dodává, že: „Nejvíce se to samozřejmě projeví u rizikových skupin klientů“. Mezi rizikové klienty spadají lidé, kteří často bourají, ale také mladí řidiči. Ti i bez zdražení platí víc než ostatní. Například u zmíněné Octavie to může být ročně až 10 000 Kč!

Co za zdražení povinného ručení může?

Důvodem, proč si za povinné ručení i v následujícím roce připlatíme, je nejen doznívající pandemie nemoci covid-19, ale také situace na Ukrajině a s ní související zdražování energií, materiálu i lidské práce. „Je potřeba říct, že jen ceny dílů a prací v autoservisech šly od ledna nahoru o dvacet, třicet procent. A to ne vlivem pozvolného nárůstu, ale prostým přeceněním zásob z jednoho dne na druhý,“ vysvětluje důvody zdražení specialista pojišťovny Kooperativy Marian Skript.

Vývoj průměrných cen (v Kč) povinného ručení v čase

Vývoj průměrných cen povinného ručení v čase
Rok201320142015201620172018201920202021
Cena293630843020300030053016318833643437

Zdražení povinného ručení bude aktuální i v roce 2023

Kde povinné ručení zdražuje nejvíce?

Průměrná cena povinného ručení se u nás aktuálně pohybuje okolo 5 až 6 tisíc korun. Možná byste čekali, že nejvíce se zdražovalo v našem hlavním městě, ve skutečnosti to ale bylo přesně naopak. Nejcitelnější podražení povinného ručení pocítili řidiči žijící v menších městech, kde cena pojistky vzrostla v průměru o 177 korun, což je zhruba o 100 Kč víc, než v Praze.

Chybí náhradní díly a čeká se

Problémem jsou i dlouhé dodací lhůty náhradních dílů, které se během roku 2022 prodloužily až dvojnásobně. Odborníci navíc varují, že vyčkávat na levnější díly nemá smysl. „V blízké budoucnosti spotřebitelé za některé položky zaplatí o desítky procent více. Během letošního roku očekáváme dvojciferný růst cen kovových karosářských dílů i pneumatik v důsledku zdražování některých surovin,“ řekl šéf servisních služeb Louda Auto Pavel Boháč.

Jak vybrat nejlevnější povinné ručení?

Pokud vám přišel od pojišťovny dopis s vyšším pojistným, na nové podmínky nemusíte přistoupit. Jednoduše stačí stávající smlouvu vypovědět a uzavřít novou. Pokud hledáte nejvýhodnější nabídku, využijte nejrůznějších online srovnávačů a kalkulaček. Taková kalkulačka povinné ručení porovná napříč trhem a často vám může nabídnout i neveřejné nabídky, na které sami nemáte šanci narazit.

Na druhou stranu je ovšem potřeba zmínit, že nejlevnější povinné ručení nerovná se automatiky pojištění nejvýhodnější. Vždy je potřeba prostudovat nejen rozsah pojistné ochrany, ale také limity pojistného plnění a výluky, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit, nebo ho dokonce úplně odmítnout. Šetřit na kvalitní pojistce se proto opravdu nevyplácí.

Zdroj info: Broker Consulting POVIndex, Kooperativa, Generali Česká pojišťovna, Louda Auto.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články