PRÁCE 🧰

Zapomněl jsem zaplatit povinné ručení: Co dělat, abyste se vyhnuli pokutě i dalším nepříjemnostem?

2. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Placení povinného ručení

Zákonné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, lidově označované jako povinné ručení, je potřeba hradit pro každé auto, které je uvedené v registru vozidel. A je přitom úplně jedno, jestli s ním aktivně jezdíte nebo vám stojí na parkovišti, či v garáži. Co ale dělat, pokud povinné ručení zapomenete uhradit?

Zapomněl jsem zaplatit povinné ručení: Co teď?

Skleróza nebolí, ale člověk se naběhá…

Při sjednávání povinného ručení máte zpravidla dvě možnosti. Buď si pojistku sjednat na dobu určitou, nebo zvolit výhodnější a často taky levnější variantu a uzavřít pojištění odpovědnosti z provozu vozidla na dobu neurčitou.

V prvním zmíněném případě po vás bude pojišťovna pravděpodobně platbu za pojistné rovnou požadovat. Pokud ale uzavřete pojištění na dobu neurčitou, může se dost dobře stát, že se vám platba pojistného jednoduše „vykouří z hlavy“. Naštěstí není potřeba panikařit. I takhle situace má řešení.

O pokutě rozhodují dny

Ať už hradíte pojistku čtvrtletně, jednou za půl roku nebo jedenkrát ročně k určitému datu, pokud se s platbou opozdíte, pojišťovna vás s největší pravděpodobností k úhradě pojistného vyzve prostřednictvím upomínky. Za tu první zpravidla nic neplatíte. Opakované upomínky už ale bývají zpoplatněné.

Jestliže během několika následujících dnů pojistné uhradíte, prakticky nic se nestane. Pojistná smlouva běží dál a vaše peněženka je před případnými finančními dopady kolize na silnici i nadále chráněna. Pokud si ovšem poštu nepřeberete, nereagujete na e-maily nebo nezvedáte neznámá čísla, může nastat problém.

Zapomněl jsem zaplatit povinné ručení: Co teď?

Pokuta i další komplikace

Jestliže pojistné ve lhůtě stanovené pojišťovnou neuhradíte a upomínky budete i nadále ignorovat, vaše pojistka na auto bude zrušena. Dluhy a neuhrazené pojistné do té doby po vás ale pojišťovna bude dál vymáhat. Navíc si tímhle jednáním můžete vysloužit i zápis do registru dlužníků a na cestách riskujete pokutu i další nepříjemnosti.

Pokud vás totiž bez platného povinného ručení zastaví policie, může vám rovnou na místě uložit pokutu až do výše 3000 korun. Pokuta za nezaplacené povinné ručení ale není ani zdaleka poslední nepříjemností, kterou jste si neuhrazeným pojistným přivodili.

Po řidičích, kteří nemají platné povinné ručení „půjde“ taky Česká kancelář pojistitelů. Ta vám může vyměřit pokutu, která je určena denní sazbou podle typu vozidla a zdvihového objemu válců a činí od 4 Kč do 25 Kč za motocykl a od 30 Kč do 93 Kč za osobní automobil.

Zapomněl jsem zaplatit povinné ručení: Co teď?

Veškeré škody jdou za vámi

Kromě pokut, které vlastní nepozorností nebo prostou leností riskujete, počítejte také s tím, že v případě zaviněné nehody půjdou způsobené škody za vámi. Česká kancelář pojistitelů po vás tak ve finále bude vymáhat nejen pokutu za nezaplacené povinné ručení, ale také způsobenou škodu, a to až do výše 300 tisíc korun!

Řešení této situace tedy je poměrně jednoduché. Nastavit si v bance trvalý příkaz, kterým pojistné na další období uhradíte nebo si datum platby zaznamenat třeba do diáře, či kalendáře. Za opomenutí v řádech pár dnů vám pojistku samozřejmě nikdo nezruší, v případě delší prodlevy si ale už zaděláváte na pěkné komplikace a finanční patálie.

Pár zajímavostí závěrem

  1. K 30. 6. 2022 eviduje Česká kancelář pojistitelů 8 985 273 pojištěných vozidel.
  2. Zhruba 140 000 řidičů si povinné ručení neplatí.
  3. Řidiči vozů bez platné pojistky ročně způsobí okolo 3 000 nehod!
  4. Jejich celková škoda se pohybuje okolo 400 000 000 korun.
  5. Škody jsou hrazeny z garančního fondu České kanceláře pojistitelů.
Zdroj info: Česká kancelář pojistitelů, Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články