PRÁCE 🧰

Tipy na zabezpečení auta proti krádeži

10. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Těžko si představit, že si ke kolu přiděláte cihlu a dveře opatříte stříbrnou nesmrtelnou izolepou, aby se do něj nikdo nedostal a ve finále ani vy. Jací pomocníci se nabízejí pro zabezpečení auta proti krádeži?

Zabezpečení auta proti krádeži

Články na téma zabezpečení vozu:

  1. Zabezpečení auta proti krádeži - nejlepší možné řešení
  2. Zámek řadící páky a princip fungování
  3. Jak funguje autoalarm
  4. Zabezpečení vozidla proti krádeži - právě čtete

Jak se říká, zloděj nikdy nespí a pod lampou je největší tma. Někteří jedinci se nebojí vůz vykrást ani na sídlišti plném lidí. Základem k předcházení jakékoli krádeže by měla být prevence, kterou ale mnoho řidičů podceňuje i zavrhuje. Věc neřeší, dokud se něco podobného nestane sousedovi, nebo někomu z rodiny.

Objektem krádeže se může stát kterékoli auto, ať se už jedná o luxusní automobil - který ale má ve většině případů tu výhodu, že je zabezpečen v garáži, nebo starý favorit. Ostatně v mnoha případech nejde o to ukrást auto, ale o to co je lákavé uvnitř. Proto nikdy nezapomínejte na to, že vaše auto opravdu není trezor a dá se do něj velmi snadno a rychle dostat i za bílého dne.

Možnosti zabezpečení vozu proti krádeži

V první řadě byste neměli nechávat žádné dokumenty uvnitř auta - jedná se o zelenou kartu a techničák. Je to jakobyste auto nabídli zloději na zlatém podnosu. Zároveň je důležité je nosit u sebe, abyste naopak neměli problém vy při policejní kontrole.

Mechanické zabezpečení auta

Často na sídlištích můžete ve vozech vidět páky na volantu. Ty mají smysl asi jen na ošálení mysli. Logicky staré, obouchané auto asi nikdo celé úplně krást nebude a v dražších autech tuto metodu nikdy neuvidíte. Navíc nejedná se zrovna o nejbezpečnější metodu, protože zámek lze velmi rychle rozlomit a auta se následně zmocnit - vystačí si na to i zloděj začátečník. 

Někteří řidiči používají imobilizér, který má za úkol rozpojit obvody, aby nešlo například auto nastartovat. Bohužel moderní doba jde dopředu, a tak zrovna imobilizér patří k zastaralým metodám ochrany vozu. Zloději jsou mazanější a ve svém "oboru" se vzdělávají. Pro ty zkušenější to nemusí znamenat žádnou velkou překážku.

Jako zajímavou alternativou se jeví alarm. Jenže u toho je problém, že jen informuje a nikterak vůz nechrání. A když se v noci na celé sídliště rozeřve, jak poznáte, že jde zrovna o vaše auto a ještě když máte zřejmě hlubokou spánkovou půlnoc? A pokud se vám nebude chtít zrovna moc investovat, koupíte levnější variantu, tak o těch je známo, že často vyvolávaní falešné poplachy.

Co by ale mohlo pomoci je zámek na řadící páky. Jeho odblokování je poměrně komplikované, ale problém bude někde jinde - a to ve vlastníkovi vozu. Pokud jezdíte denně, určitě vás přestane bavit každý den a možná i několikrát denně odemykat a znovu zamykat. Je to přeci jen trochu nepraktické, takže se hodí píše pro řidiče aut, který zas tolik nevyjíždějí.

Elektronické zabezpečení auta

Poslední asi tak nejmodernější metodou je GPS zabezpečení. V současné době je zabezpečení na takové úrovni, že vám na mobilní aplikaci přijde upozornění o jakémkoli proniknutí do auta - tedy jak rozbití okénka nebo případné odtažení. V některých případech je spuštěn automaticky i imobilizér, tudíž s autem nejde odjet. Zároveň můžete přes aplikaci sledovat pohyb auta v normálním provozu, máte tak přehled o jízdách svých zaměstnanců například, v horším případě životních protějšků.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články