PRÁCE 🧰

Za levno už nekoupíte. Ojeté vozy začínají zdražovat

25. 6. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Jak se zdá, v době nouzového stavu se ojeté vozy nakupovaly nejlépe. Zejména proto, že konečná cena byla o pár desítek nižší, než je tomu dnes. Pandemie koronaviru nastavila úplně jiné podmínky pro prodej a výkup ojetých vozů v Česku.

Ten, kdo zaváhal a nebyl si jistý, jestli auto koupit nebo ne, přišel o značné ušetření svých financí. V době nouzového stavu se totiž ojetá vozidla prodávala na českém trhu v průměru o 17 tisíc levněji. V Polsku a na Slovensku byl rozdíl dokonce až necelých 30 tisíc korun. Teď už je krize zažehnána - alespoň prozatím. Ceny porostou nahoru nejen kvůli výpadku výroby nových aut, ale také kvůli omezenému množství aut na trhu.

V době nouzového stavu si tak zákazník mohl pořídit ojeté auto za průměrnou cenu 224 tisíc korun, nyní je tato částka o 20 tisíc korun vyšší a dál poroste. To vše vyplývá z prodejních dat českého prodejce ojetých vozů AAA Auto. Pokud tedy ještě stále váháte s koupí auta, neměli byste moc dlouho otálet.

Nejvýrazněji roste cena u sedanů, které jsou v mnoha ohledech praktické i pro početnější rodinu. Skokově roste také cena u rodinných vozů typu MPV a Van. U některých vozů se může zdát, že se jejich cena zastavila. Důvodem je nedostatek mladších a méně ojetých verzí daného automobilu.

Ceny ojetých vozů sice rostou, ale zájem o ně přetrvává. V současné době jsou ojetiny prakticky jediné vozy, na které se nemusí čekat a jsou k dostání ihned. Zákazník přijde do autobazaru, vyřídí vše potřebné a během pár dní může s vozem vesele trajdat po silnicích. Nemusí tedy čekat několik týdnů nebo měsíců, až se auto převeze do Čech a nebo vyrobí. Navíc se čekací doby na nové auto u některých automobilek výrazně prodloužily. Ojetiny tak nyní vítězí v mnoha ohledech jako ta správná volba nákupu "nového" automobilu.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články