PRÁCE 🧰

Vysávání, čištění a ošetřování interiéru vozidla

15. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Mytí a čištění auta

Spolu s mytím auta patří ke každoročním činnostem také vysávání. Pravidelným vysáváním a čištěním interiéru auta předejdete nepříjemným pohledům okolí. Pokud však pravidelnému čištění nehovíte a spíše se na to vrhnete jednou za čas, přinášíme vám zde tipy a triky, kterými interiér vašeho vozidla vyčistíte.

Čištění a vysávání interiéru auta, jak na to?

Čištění interiéru auta - jak na prach ve vozu?

Před samotným vysáváním je důležitá příprava. Všechny plastové, či kovové části (volant, palubní deska, madla, řadící páka, ruční brzda, jednotlivá tlačítka na středovém panelu, prahy, dveře) je vhodné setřít vlhkým hadříkem. Hadřík je možné namočit do obyčejné vody (popřípadě do speciálního přípravku na mytí plastových částí interiéru).

Díky tomuto kroku se zbavíte nadměrného prachu, který se ve voze nachází. Abyste se dostali i do špatně přístupných míst, jako jsou například ventilátory či úzké štěrbinky, můžete na tuto práci využít i vlhký malířský štětec. Pokud nemáte k dispozici štětec, můžete k čištění použít dokonce i špejli, či klíč obalený ve vlhké buničině, kterým tato špatně přístupná místa vytřete. Na tyto prostory se dá použít i čistící hmota, kterou přiložíte na mřížku ventilace, přičemž se prach nalepí na tuto hmotu.

Vysávání interiéru auta

Zvířený prach poté vysajte, aby vám po interiéru vozu nelétal a vy ho zbytečně nevdechovali. S vysavačem se pak přesuňte na látkové koberečky a sedačky. Nezapomeňte vysát taktéž prostor pod koberci a sedadly (na to využijete úzkou násadu na vysavač), přihrádky ve dveřích a ve středovém panelu, či místa kolem řadící páky.

Po dokonalém vytření a vysátí se interiér auta obvykle ošetřuje speciálním přípravkem na plasty, který prostor provoní příjemnou vůní a plasty vydrží nějakou dobu lesklé. Vyvarujte se aplikace přípravku na čelní sklo, jelikož se na něj nachytá zvířený prach. Když zaschne, nejde ze skla dolů.

Kožené autosedačky

Pokud máte ve svém voze kožené autosedačky a máte je již zašlé, či špinavé, doporučujeme přikoupit přípravek určený na čištění kůže. Přípravek se aplikuje na sedačky krouživými pohyby houbičkou, či štětcem. Po vyčištění kožených autosedaček se používá dále kondicionér, který kůži změkčí a dodá jí patřičnou pružnost a lesk. K impregnaci rozhodně nepoužívejte sádlo, dětský olejíček, či jiné chemické oleje. Nevhodný je taktéž vysavač na mokré čištění, aviváž, nebo dokonce jar – na sedadlech mohou zůstat nevzhledné skvrny. Mastných fleků na sedačce se dá zbavit trochou magnézia. Nanese se na skvrnu a nechá několik hodin působit. Poté se vysaje a místo stačí otřít vlhkým hadrem.

Koberec do kufru auta

Pokud máte po zimě zaneřáděný koberec v kufru auta, není nic jednoduššího, než jej vytáhnout a pomocí čističe na látku, vody a kartáče jej pořádně vykartáčovat. Pokud máte k dispozici parní vysavač, či tepovač, můžete koberec vyčistit i ním.

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články