PRÁCE 🧰

Co ovlivňuje výpočet povinného ručení? Zkuste tyhle triky!

21. 3. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Cena pojištění auta Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Cena pojištění odpovědnosti z provozu vozidla stoupá již několikátý rok po sobě. Jednoduchý výpočet povinného ručení si můžete orientačně provést online. A pokud znáte několik obyčejných triků, snadno na pojistném také ušetříte.

Výpočet povinného ručení ovlivňuje spousta faktorů. Jaké to jsou?

Výpočet povinného ručení se odvíjí od řady parametrů

Na výslednou cenu pojistného má vliv mnoho faktorů. Nejčastěji jde o věk a bydliště řidiče, typ a model vozidla, stejně jako účel jeho využití. Pojistné ovlivňují i bonusy a malusy nebo frekvence placení pojistného. Každá pojišťovna samozřejmě zmíněným parametrům přikládá jiný význam, takže může být občas složité se v nabídce zorientovat a vybrat si to nejlepší povinné ručení, které vám sedne nastavenými limity i rozsahem pojistné ochrany.

Spočítat povinné ručení si můžete z pohodlí domova

Naštěstí existují nezávislé srovnávače a kalkulačky, které za vás dokážou spočítat povinné ručení během několika minut a to na základě vstupních údajů, které jednoduše zadáte. Taková kalkulačka pro výpočet povinného ručení najde dostupné nabídky a seřadí je podle ceny nebo jiných parametrů. Navíc díky ní můžete „kouzlit“ s cenou pojistného. Jak ho snížit? Zkuste tyhle triky!

Proveďte výpočet povinného ručení online pro řidiče, který nespadá do rizikové skupiny

Pokud patříte mezi mladé řidiče nebo naopak ty v seniorním věku, pojišťovna vás bude řadit do rizikové kategorie a účtovat vám vyšší pojistné. To můžete zlevnit ve chvíli, kdy povinné ručení uzavřete na rodiče nebo jiného řidiče, který do rizikové skupiny nespadá. Z dlouhodobého hlediska tenhle trik sice nic moc neřeší, protože časem budete stejně muset začít sbírat bonusy od nuly, pokud ale tlačíte na cenu pojistného, jde o jeden ze způsobů, jak ji výrazně snížit.

Zaplaťte pojistné online a na celý rok

Při online sjednání povinného ručení zpravidla můžete získat zajímavou slevu nebo lepší cenu. Pokud navíc zaplatíte pojistné jednorázově a na celý rok, opět u většiny pojišťoven ušetříte oproti situaci, kdy byste si splatnost rozložili do několika splátek (čtvrtletní nebo půlroční hrazení pojistného).

Online výpočet vám najde nejlevnější povinné ručení

Jak už jsme zmínili výše, počítání povinného ručení je samozřejmě mnohem jednodušší, pokud ho svěříte nezávislým kalkulačkám a srovnávačům. Ty za vás najdou nejlevnější nabídku na trhu, která je ale většinou spojena jen s velmi nízkými limity pojistného plnění a omezenou pojistnou ochranou. Proto je potřeba důkladně zvážit, zda vaši peněženku nejlevnější povinné ručení opravdu ochrání.

Přepočítání povinného ručení provádějte alespoň jednou ročně

Pojistnou smlouvu byste měli aktualizovat alespoň jednou do roka. Pokud vám stávající pojistka nevyhovuje nebo najdete výhodnější nabídku, můžete pojistnou smlouvu vypovědět minimálně 2 měsíce před výročím stávající smlouvy. Výpověď můžete pojišťovně poslat i ve chvíli, kdy vám zvýší pojistné a vy tuto změnu odmítnete akceptovat.

Zkuste výpočet pro povinné ručení a havarijní pojištění

Ušetřit na pojistném můžete i ve chvíli, kdy si sjednáte tzv. komplexní pojistku. Chcete-li tedy ochránit nejen vaši peněženku, ale také vůz, jeho vybavení a posádku, sjednejte si u jedné pojišťovny nejen povinné ručení, ale také havarijní pojištění. Některé pojišťovny nabízí při současném sjednání obou produktů slevu ve výši 5 až 10 %!

Zdroj info: Nezávislé online srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články