PRÁCE 🧰

Co ovlivňuje výpočet havarijního pojištění a jak legálně snížit cenu pojistného?

24. 3. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Cena havarijního pojištění

Na rozdíl od pojištění odpovědnosti z provozu vozidla nepatří havarijní pojištění mezi povinně sjednávané. Řidiči jej uzavírají dobrovolně na základě vlastního uvážení a rizik, která jim na cestách reálně hrozí. Co ovlivňuje výpočet ceny havarijního pojištění a jak snížit pojistné legální cestou?

Prozradíme, co ovlivňuje výpočet ceny havarijního pojištění

Výpočet havarijního pojištění ovlivňuje několik faktorů

Stejně jako cenu povinného ručení, ovlivňuje i výši pojistného u havarijního pojištění několik základních faktorů. Mezi ty nejdůležitější patří zejména:

  1. Druh vozidla a účel použití: Pojišťovnu bude v první řadě zajímat, jaké vozidlo chcete pojistit a k jakému účelu ho budete využívat. Levnější havarijní pojištění budou mít osobní auta, dražší auta sloužící k podnikání.
  2. Značka a model vozu: Pojišťovny na základě statistik vědí, které značky aut jsou pro zloděje atraktivnější nebo třeba i to, že řidiči sportovních vozů bourají častěji. Výše uvedené skutečnosti, společně s cenou náhradních dílů pro jednotlivé značky a modely vozu, proto promítají do výpočtu havarijního pojištění a jeho ceny. Obecně dražší budou mít pojistku luxusnější a silnější vozidla.
  3. Spoluúčast: O tom, jak spoluúčast ovlivňuje cenu pojistného, jsme se rozepsali v jednom z dřívějších článků. Obecně ale platí, že čím vyšší spoluúčast, tím nižší je cena pojistného.
  4. Pojištěná rizika: Čím více rizik si u vybrané pojišťovny pojistíte, tím dražší pojistka logicky bude. Zatímco u některých pojišťoven si můžete rizika sami libovolně navolit, jiné nabízí komplexnější balíčky, které lze rozšířit pomocí připojištění.
  5. Cena vozidla a jeho stáří: Podpojištěné ani přepojištěné vozidlo není pro řidiče v případě pojistné události žádná výhra. Obecně dražší budou mít pojistku majitelé dražších a novějších aut. Havarijní pojištění pro modely starší 15 let, je již poměrně diskutabilní.
  6. Věk a bydliště pojistníka: Stejně jako u povinného ručení ovlivňuje výpočet pro havarijní pojištění věk a bydliště pojistníka. Obecně dražší budou mít pojistky mladí a nevyježdění řidiči do 25 let a pak starší řidiči nad 65 let.
  7. Připojištění: Výpočet ceny „havarijka“ samozřejmě ovlivňuje také rozsah připojištění, které si můžete k pojistce sjednat a získat tak komplexní ochranu vašeho vozu, ale třeba i zavazadel nebo posádky.

Přečtěte si také: Vše, co jste chtěli vědět o havarijním pojištění vozidel + odpovědi na vaše nejčastější otázky

Spočítat si havarijní pojištění a zároveň ho zlevnit můžete online

Havarijní pojištění, podobně jako třeba povinné ručení, můžete sjednat nejen u vybrané pojišťovny přímo na pobočce nebo online, ale také prostřednictvím nejrůznějších online srovnávačů a kalkulaček.

Ty za vás na základě vstupních údajů provedou nezávazný výpočet havarijního pojištění online napříč trhem i jednotlivými pojišťovnami. Na vás pak už pouze je, zda si vyberete některou z dostupných nabídek a tu uzavřete pěkně z pohodlí svého domova.

Pokud chcete snížit cenu pojistného, nezapomeňte si k pojišťovně převést stávající bonusy za bezeškodní průběh. Některé pojišťovny vám převedou bonusy z povinného ručení, jiné pouze ty, které jste získali v rámci předchozího havarijního pojištění.

Levnější pojistku získají i majitelé, kteří kladou důraz na vysoké zabezpečení vozidla. Pověřený pracovník pojišťovny se bude při prohlídce vozidla (někde ji můžete absolvovat i online) zajímat o mechanické (např. zámek volantu) i elektronické zabezpečení (např. GPS autoalarmy).

Zlevnit pojistné můžete i díky jednorázové platbě na celý rok. Pokud totiž budete platit havarijní pojištění čtvrtletně či pololetně, pojistné může být u některých pojišťoven dražší o cca 10 %.

Praktický tip závěrem: Řada pojišťoven vám havarijní pojištění zlevní i ve chvíli, když se ve smlouvě zavážete k tomu, že k opravě vozu při pojistném plnění využijete smluvní servis pojišťovny.
Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články