PRÁCE 🧰

Výměna řidičského průkazu v roce 2023: Na úřad už nemusíte a vlastní fotku nepotřebujete

1. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady

Končí vám v roce 2023 platnost řidičského průkazu? S jeho výměnou neotálejte. O nový můžete požádat už tři měsíce před koncem platnosti, a pokud se vám nechce na úřad, vše v klidu vyřídíte z pohodlí domova.

Jak na výměnu řidičáku v roce 2023? Zvládnete to osobně i online

Řidičák je potřeba měnit co deset let

Klasické řidičské průkazy, které vlastní většina z nás, mají platnost 10 let. Co pět let pak musí řidičáky měnit řidiči, kteří vlastní oprávnění na nákladní vozidla. Pokud s propadlým řidičským průkazem na cesty vyrazíte, pokutě se při namátkové silniční kontrole s největší pravděpodobností nevyhnete.

Řídí-li totiž osoba motorové vozidlo na základě řidičského průkazu, který pozbyl platnosti, dopouští se přestupku, za který lze uložit pokutu do 2 000 Kč. Ve správním řízení se může výše pokuty vyšplhat až na 2 500 Kč. Výmluva, že jste si konce platnosti nevšimli, s největší pravděpodobností neobstojí. Je totiž povinností každého řidiče platnost dokladu průběžně kontrolovat.

Výměna řidičského průkazu v roce 2023: Jde to osobně i online

Jak jsme již zmínili výše, o nový „řidičák“ je možno požádat tři měsíce před koncem jeho platnosti. Výměnu lze provést nejen osobně na vybraném úřadu obce s rozšířenou působností, ale také online prostřednictvím Portálu občana.

Jak na výměnu řidičáku v roce 2023? Zvládnete to osobně i online

Jak požádat o nový řidičák osobně?

O vydání nového řidičského průkazu můžete zažádat na kterémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností. Nejste tedy limitování úřadem, který se nachází v místě vašeho trvalého bydliště. Mnohé úřady (městský úřad, magistrát města) dnes už umožňují objednání na konkrétní hodinu. Nemusíte tak zbytečně čekat a ztrácet čas, než na vás přijde řada.

Výměna řidičského průkazu: Co potřebuji před cestou na úřad?

Na úřad se vypravte s aktuálním řidičským průkazem a dokladem totožnosti, jehož součástí bude fotografie. K vyřízení nového dokladu budete potřebovat i žádost o výměnu řidičského průkazu. Tu ale obdržíte až na úřadě, kde ji také obratem vyplníte. Fotografii již nosit nemusíte. Od roku 2018 se totiž fotografie na nový řidičák pořizují již na úřadě.

Jak požádat o nový řidičák online?

Výměna řidičského průkazu elektronicky je podmíněna přihlášením do Portálu občana. Přihlásit se sem můžete skrze datovou schránku, eObčanku či Mobilní klíč eGovernmentu. Od ledna 2021 je možné se do portálu přihlásit i pomocí takzvané bankovní identity.

Jakmile se úspěšně přihlásíte, najedete na složku „Údaje“, kde můžete o výměnu řidičského průkazu jednoduše zažádat. Vyberete si úřad obce s rozšířenou působností, na kterém si chcete řidičský průkaz vyzvednout, přičemž výběr není podmíněný místem vašeho trvalého bydliště.

Dalším krokem je kontrola již předvyplněných osobních a kontaktních údajů včetně fotografie a podpisu. Pokud již fotografie neodpovídá vašemu aktuálnímu vzhledu, bude nutné osobně navštívit příslušný úřad, kde vám bude pořízena fotografie nová.

Náš tip: Pokud chcete být průběžně informováni o stavu své žádosti (typicky e-mailem nebo SMS), nastavte si tuto možnost přímo ve formuláři, který budete na Portálu občana vyplňovat.

Jak na výměnu řidičáku v roce 2023? Zvládnete to osobně i online

Jak dlouho trvá vydání řidičského průkazu?

Standardní doba pro výměnu řidičského průkazu činí 20 dní od podání žádosti. Nové dokumenty jsou však často zhotoveny i v kratší lhůtě. Pokud si nemůžete na vydání nového dokladu dovolit čekat, můžete požádat o jeho vydání ve zkrácené lhůtě. V takovém případě budete mít nový doklad hotový do 5 dnů od podání žádosti.

Kolik stojí výměna řidičského průkazu?

Výměna řidičského průkazu v zákonné lhůtě je zdarma. Pokud žádáte o nový řidičský průkaz ve zkrácené lhůtě, připravte si 700 korun. V případě, že měníte řidičák kvůli jeho ztrátě nebo odcizení, zaplatíte poplatek 200 Kč. Totožný poplatek budete hradit i v případě, že na dokladu potřebujete změnit důležité údaje.

Zdroj info: Portál občana.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články