PRÁCE 🧰

Výměna čelního skla z povinného ručení

11. 4. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Nároky z povinného ručení

Prasklé čelní sklo je velmi nemilá záležitost. Může se to stát z ničeho nic, prostě odletí kamínek od protijedoucího auta a škoda je na světě. Jak situaci řešit a vyplatí se mít okno připojištěné?

Výměna čelního skla z povinného ručení

V ideálním světě, byste okamžitě zastavili, upozornili protijedoucího řidiče a věc by se vyřešila z jeho pojištění. Jenže realita je úplně někde jinde. Kdo nemá důkazy, nemůže nikomu dokázat, že kamínek odlétl právě od jeho auta a obzvlášť jste-li na rušné silnici, těžko kvůli tomu budete zastavovat celý provoz. Navíc i kdyby se vám podařilo zastavit a dotyčného polapit, není vůbec jisté, že se ke škodě dozná a pokud ano, je nutné, aby to bylo černé na bílém, jinak to bude slovo proti slovu.

Kdy ještě opravit a kdy je to na pojišťovnu?

Co se týká čelního skla vedou se dlouhé diskuze o tom, kdy je vhodné poškození ještě nechat třeba zacelit pryskyřicí a kdy už je to na pojišťovnu. Vše záleží především na hloubce a délce praskliny, ty malé můžete zkusit nechat spravit ve specializovaném servisu, případně si sklo zalepit sami - existují na to speciální sady.

Pokud ale půjde o většího pavouka, případně se prasklinka začne hodinu od hodiny více roztahovat, tak zde bychom už neriskovali. Navíc, zastaví-li vás policie, hrozí na místě pokuta. S takovým autem nesmíte na silnici a musíte autosklo nechat vyměnit. V opačném případě hrozí až 10 tisíc korun a sankce 5 trestných bodů.

Peněženku ušetří připojištění

V tomto ohledu hraje významnou roli připojištění autoskla. Když se na to podíváte pragmaticky, tak pokud nevlastníte vůz, který patří mezi starší ojetiny, tak každé nové sklo by vás mohlo přijít na vysoké částky, hůř pokud je v něm například vyhřívání nebo senzory. Každé poškození, které se stane a vy nemáte připojištění autoskla například k povinnému ručení, k havarijnímu pojištění a nebo kombinovaně, pak to zaplatíte samozřejmě ze svého. Připojištění tedy šetří vaší peněženku.

Samozřejmě je nutné také počítat s tím, že každé další připojištění, v tomto případě to týkající se výměny autoskla, je určitý náklad navíc. Připojištění se samozřejmě promítne do celkové částky za například povinné ručení, jehož platba se tím ročně o několik stovek korun navýší a to dle výše limitů plnění a spoluúčasti - na limity si dejte pozor, ať nejsou příliš nízké, neb byste zbytek museli doplatit. Spoluúčast se pohybuje od 500 do 1000 korun, může být i více, pokud se jedná o drahé auto. Každá pojišťovna to má jinak. 

V minulosti existovala možnost, kdy se výměna autoskla prováděla přímo z povinného ručení. Od toho se ale ustoupilo, protože řada řidičů této možnosti zneužívala. V současné době je nutné si zaplatit tedy přímo připojištění a to buď k zákonnému pojištění, havarijnímu pojištění nebo v případě kombinace obojího.

Poškození hlaste hned

Jakmile se stane škodná událost, pak je vhodné zavolat na pojišťovnu s tím, co se stalo. V některých případech to ale není nutné, prostě zajedete do autorizovaného servisu a pomocí plné moci necháte autoservis vyřešit záležitost za vás.

Nicméně pojišťovna může dělat problémy s proplacením prakticky jen v případech, kdy jste událost neřešili hned. Pokud jste rozhodli událost nahlásit až za týden od zjištěné škody, může to být problém a pojišťovna může plnění odmítnout. Pak si připravte peníze z vlastní kapsy. Obdobné platí, pokud nedodáte potřebnou fotodokumentaci a jiné materiály.

Zdroj info: ePojištění, Porovnej24.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články