PRÁCE 🧰

Jaké mohou být výluky v cestovním pojištění

4. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Pojistné smlouvy mají i své výluky. To znamená, že ne s každou škodou, která nastane, lze podkládat za pojistnou událost, se kterou vznikne nárok na vyplacení pojistného plnění. Víte, o jaké výluky se jedná v cestovním pojištění?

Výluky v cestovním pojištění

Všechna pojištění, která si člověk za život sjedná, mají v pojistné smlouvě přesně stanovené výluky, v jakých případech nelze vzniklou škodu uhradit. S těmito podmínkami by se každý člověk měl seznámit a být si vědom, co se může stát, pokud nebude dbát pravidel.

Ještě před zahraniční cestou by se cestovatel měl ujistit, že země, do které cestuje, je bezpečná. Jejich seznam naleznete na webu Ministerstva zahraničních věcí. Snadno si tak najdete, do kterých zemí se nedoporučuje nebo je výslovně zakázáno vycestovat. Pokud byste tam i tak vycestovali, hrozí, že pojistka nebude platná a v zemi jste tak na vlastní pěst. U některých pojišťoven může platit, pokud jste do země už odcestovali a její stav bezpečnosti se změnil v průběhu pobytu – pak vám samozřejmě pojistka platí nadále, neb se jedná o situaci, kterou jste nemohli předvídat.

Důležité je rovněž vědět, že výluka se vztahuje například i na válku nebo terorismus. Proto se v současné době nedoporučuje cestovat do Ruska nebo na Ukrajinu. Cestovní pojištění by nemuselo platit. Obzvlášť pokud se chcete aktivně angažovat v obraně státu. Existují ještě totiž dva pojmy jako je pasivní a aktivní účast - rovněž záleží na pojišťovně, neboť každá to má ve svých podmínkách jinak uvedeno. Pokud se jedná o tu pasivní, pak pojistka následky například zranění kryje, pokud aktivní, máte smůlu. V každém případě je vhodné se před každou cestou (ať už bezpečnou či nebezpečnou) zaregistrovat do programu DROZD, díky kterému vám mohou na telefon přijít aktuální informace o důležitých změnách v dané zemi – například hrozí-li přírodní katastrofa nebo terorismus.

Mezi klasické výluky patří pak také úrazy, které vzniknou po požití alkoholu a jiné omamné látky. Pozor i na trestnou činnost nebo účast na demonstraci. Pojistné pojišťovna nevyplatí ani tehdy, kdy si úraz způsobíte vědomě a bude se tedy jednat o jakýsi pojistný podvod. Pozor i na dlouhodobé a chronické nemoci mezi které obvykle patří vysoký tlak nebo cukrovka. V obou případech se nejedná o nahodilou událost. 

V případě těhotenství je to už složitější. Obvykle se těhotná žena pojišťuje do 26. týdne. Samozřejmě, může to být individuální, ale před cestou by si každá měla promyslet, jestli ji za to cesta stojí nebo ne – nutné je se podívat i do podmínek leteckých společností, do jakého týdne těhotenství mohou ženy na své palubě přepravovat.

Pozor si dávejte rovněž na vodní sporty na dovolené. Mezi ně patří různé jízdy na banánu nebo vodní skútr (na ten pozor, neboť se jedná o atrakci s motorem a je nutné sjednat speciální připojištění). V případě takových zahraničních cest si raději dopojistěte i rizikové sporty. Pokud by se vám totiž něco stalo, například, že jste šli na raft a nebyli jste pojištěni na riziko, pak je dost možné, že vám nikdo nic nezaplatí. Raději se tak vždy doptejte na pojišťovně, jak to je, ať nemáte nějaký zbytečný problém.

Zdroj info: odborník z pojišťovnictví.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články