PRÁCE 🧰

Vybíráme ojetinu – spolehlivé malé auto

24. 3. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V bazarech i inzerátech je malých levných aut spousta. A ke štěstí kupujících jsou většinou tato vozidla stavěná s omezeným rozpočtem, takže nesou jenom jednoduché, ale spolehlivé technologie.

Malé spolehlivé auto – z čeho vybírat?

Suzuki Ignis

Díky zvýšené stavbě je to spíše malé SUV, ale rozhodně ne takové to běžné, které se jen tváří, že má nějaké terénní schopnosti. Ignis se totiž dělal a dělá i ve čtyřkolce, a to s viskozní spojkou. Nenápadné autíčko se tak může s přehledem vyškrábat třeba k horské chalupě a díky vyšší světlé výšce ho nezastaví ani lesní cesty. Třetí generace (někdy označována i jako druhá generace) se stále vyrábí a na trhu už je solidní množství ojetin. Pod kapotou chtějte jakýkoliv benzínový motor, všechny se povedly, klidně bychom sáhli i po mild-hybridu 1.2 DualJet Hybrid. Uvnitř najdete prakticky výhradně tvrdé plasty a interiér působí možná trochu zastarale, což ale ničemu nevadí – vše funguje jak má a není tu nic navíc.

Honda Jazz třetí generace

Honda Jazz třetí generace

Jazz je jedno z mála aut, která spojují dvě zdánlivě neslučitelné věci – je malé, a přesto zvládne odvézt bez problémů čtyři lidi. Exceluje i při přepravě nákladu, sedáky zadních sedaček se totiž dají vyklopit směrem vzhůru a na podlahu tak můžete položit třeba rozměrnější květináč s palmou nebo kolo. Pod kapotou chtějte motor 1.3 nebo 1.5 i-VTEC. Jsou spolehlivé a na malé auto bez problémů stačí. Bát se nemusíte ani CVT automatu, pakliže mu někdo včas měnil olej (interval je výrobcem nastavený na 40 tisíc kilometrů).

Kia Rio

Kia Rio

Kolem čtvrt milionu seženete zánovní kousek poslední generace s motorem 1.2 CVVT (po faceliftu přišla technická změna a přeznačení na 1.2 DPI). Je to čtyřválec bez turba, takže pro nějakou dynamiku si musí řidič sáhnout do vyšších otáček. Špatnou volbou není ani agregát 1.4 CVVT, ale ty jsou v inzerci v menšině. Kabina je opět konzervativního ražení a až na centrální barevný displej ve vyšších výbavách v ní nenajdete žádný výstřelek moderních technologií. Vše je však hezky slícováno a vzorně provedeno, což se o všech malých autech říct nedá.

Na zadních sedadlech bez problémů převezete i středně vzrostlé dospělé a kufr pojme 325 litrů, což je dostačující hodnota. Rio si kupují hlavně mladší páry a pak senioři, takže zákazníci, kteří nemají ve zvyku auto měnit po dvou letech. Když budete mít trpělivost a trochu štěstí, seženete auto, které bude mít málo najeto, bylo poctivě servisované a nezažilo sníh.

Škoda Citigo

Škoda Citigo

Jeden z nejlepších počinů v historii tuzemské automobilky. Citigo dostalo jeden jediný motor ve dvou výkonových verzích (pokud nepočítáme elektrickou variantu). 1.0 MPI je ale jednoduchost sama. Nevyžaduje prakticky žádnou jinou údržbu, než výměny oleje a filtrů, výkonem na malé lehké auto stačí. Citigo je prostorově skvěle řešené, pokud cestujete sami, maximálně ve dvou. Ve čtyřech dospělých bychom v tomhle autíčku cestovat nechtěli a i motor by s tím měl dost práce. Mezi ojetinami pátrejte hlavně po minulosti vybraného vozu. Malé spolehlivé auto totiž často rozváželo pizzu po městech a takové kousky bývají dost utahané a omlácené.

Zdroj info: autoexpress, carbuyer, Kia, AAA.
Zdroj médií: Suzuki, Honda, Jakub Mokříš, Škoda.

Podobné články