PRÁCE 🧰

Na co si dát pozor při výběru nových pneumatik?

23. 3. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Při výběru pneumatik je nutné dávat pozor na to, co od nich očekáváme. Pneumatiky do terénu rozhodně nebudou vhodné na běžné cesty. Jaká jsou kritéria pří výběru nových pneumatik na vašeho miláčka? A jaké letní pneumatiky si pro tento rok vybrat?

Tipy a rady, jak vybrat pneumatiky

Správný výběr pneumatik je velmi důležitý pro bezpečnost a výkon vašeho vozidla. Víte, jak vybrat letní a celoroční pneumatiky na auto? S tím, jaké letní pneu vybrat vám mohou například přátelé, či odborníci v pneuservisu. 

Cena a typ pneumatik

V prvním kroku při výběru pneumatik je nutné si ujasnit, kolik za ně vlastně chcete zaplatit. Neměl by to být hlavní a rozhodující faktor, ale je důležité se nad tím zamyslet. Dalším krokem je ujasnění, na jaký vůz chcete pneumatiky kupovat. Na offroady nebo silná SUV použijete jiné gumy než na městské vozítko. Dále je také důležité si uvědomit, jaký řidič jste. Svižní řidiči využijí prémiové pneumatiky, které málokdy klidní a rozvážní řidiči využijí v celém jejich rozsahu vlastností, jež nabízejí.

Rozměry a nosnost pneumatik

Dále je důležité zjistit, jaký rozměr pneumatik sedne na vaše auto potažmo na disk. Výběr správných pneu podle auta může být klíčovým faktorem pro bezpečnou jízdu. Pokud chcete správně vybrat pneumatiky pro své vozidlo, měli byste zvážit několik faktorů. Prvním krokem při výběru pneumatik je zkontrolovat, jaké rozměry pneumatik váš vůz vyžaduje. Důležitým parametrem je především šířka, profil a průměr. Tyto informace najdete ve svém technickém průkazu nebo na bočnici staré pneumatiky. Jak číst jednotlivá značení pneumatik se dozvíte v našem článku.

V neposlední řadě je důležité u pneumatik zjistit hmotností či nosností index. Index nosnosti je číslo, které udává nosnost pneumatiky, tedy na jakou váhu je plášť stavěný. Load Index (LI – index nosnosti) je číslo, jehož hodnotu v kilogramech nebo librách musíte následně dohledat v tabulkách. Například LI 95 je 690 kilogramů. Vyšší nosnost pneumatiky sice znamená i tužší bočnici, ale s tím je spojeno také menší pohodlí při jízdě.

Rychlostní index a energetický štítek

Rychlostní index je údaj, který určuje, jakou nejvyšší rychlostí je možné s pneumatikou jet. Doporučenou rychlost není dobré překračovat a je označena v písmenech. Na pláštích se nejčastěji nachází písmena Q, R, S, T, U, V, H, W a Y. Objevit se však mohou písmena A4 – kde je maximální možná rychlost 20 km/h.

Dále věnujte pozornost také „energetickému štítku, který je dle směrnic EU. Na štítku se nacházejí údaje o spotřebě paliva, hlučností a přilnavosti při brzděni na mokré vozovce. Spotřeba paliva je uvedena v písmenech A-G, přičemž A je nejnižší spotřeba paliva a G nejvyšší. Hlučnost je udávána v decibelech.

Při výběru pneumatik doporučujeme se podívat také na nezávislé testy na internetu, či v novinách. Ty mohou při vybírání výrazně pomoci. Poradit se můžete také se sousedem nebo kolegou z práce.

Zdroj info: Tyrepower, Autoexpert, Fueltek, Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články