PRÁCE 🧰

Vybavení do dílny, které nářadí si koupit?

9. 8. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Každý, kdo má nějaký větší prostor, kde může mít dílnu, je šťastlivec. Přeci jen pak se mu nabízejí větší možnosti, než lidem vlastnící jen garáž.

Vybavení dílny - co si koupit za nářadí?

Články na téma vybavení motoristy:

  1. Vybavení garáže: Které nářadí vám nesmí chybět?
  2. Vybavení dílny - co si koupit za nářadí? - právě čtete
  3. Vybavení autodílny a co nesmí chybět?

Čím si vybavit garáž, tomu jsme se věnovali minule. Dnes se podíváme na trochu větší prostor, do kterého můžete zakomponovat větší přístroje. Je sice pravda, že jsou leckdy i dražší, ale pokud se v autech vrtáte každý týden, pak se vám jistě budou hodit.

Navíc dílna nemusí sloužit jen pro potřeby auta, ale snadno tam uskladníte třeba traktůrek nebo jízdní kolo a ještě snadněji si je budete moci opravit, když se něco náhodou rozbije. Ostatně mít doma svůj vlastní malý servis není od věci.

Vybavení domácí dílny, na co si dát pozor?

Nicméně dnes se zaměříme na takovou dílnu, kam se vměstná jedno auto. Pro velké a profesionální dílny bude soupis přeci jen trochu jiný, kvůli potřebě k jejich práci. A přeci jen nejsme automechanici, abychom věděli, co všechno profíci při své práci, když nám pečují o plechové miláčky, potřebují a využívají.

Ještě než se vrhneme na jednotlivé produkty, vyplatí se zmínit, abyste volili cestu originálů a nových dílů. Přeci jen některé předměty z druhé ruky nemusí být nutně žádoucí. A přeci jen už to není jen garáž ale dílna, proto při nákupu vybavení hledejte certifikované produkty. V tomto případě je totiž nutné myslet na svou bezpečnost. K tomu se váže, aby produkty byly v záruce a u některých zejména těch velkých produktů si určitě pořiďte při nákupu servisní smlouvu.

Pokud si budete kupovat nástroje, které jste v životě neměli v ruce, pak by bylo vhodné se nechat proškolit někým zkušeným. Abyste si při prvním broušením nezkrátili třeba prsty a nebo se nestalo při použití zvedáku něco tragičtějšího.

Nářadí a vybavení do dílny - co si zakoupit?

Klasicky každý by si před začátkem nákupu měl udělat seznam, co bude potřebovat a nakreslit si plánek, kam všechno přibližně dá a tak zjistit, jestli se mu tam vůbec veškeré nářadí do dílny vejde nebo to bude muset nějak upravit.

Pojízdné skříně a zasouvací šuplíky

Vše, co budete mít v garáži, zjevně použijete i v případě dílny. Zde byste ale měli vsadit na kovové skříně, které jsou i přehledné. Nezapomeňte tedy především na pracovní plochy, ukládací prostory, pojízdné skříně, ve kterých můžete uskladnit menší a často používané produkty. Výhodou je, že pokud si koupíte pojízdné skříně, můžete si je vybavit šuplíky (vložky), které už současně jsou vybaveny nářadím - je to tedy zasouvací šuplík, ve kterém mohou sady kleští, šroubů, dlouhé hlavice a nebo třeba ráčnové sady.

Lehátko pod auto a zvedák na auto

Kdo pracuje především ze země, ten ocení lehátko pod auto, kterých je hned několik druhů. Stačí si vybrat dle svých preferencích. Ale přeci jen není od věci si pořídit zvedák na auto. Ovšem tak jednoduché to není, je jich několik a vybrat si musíte podle toho, co a jak často opravujete nebo zkoušíte. Rozhodující bude možná i cena, která není zrovna nejnižší. V tomto případě ale rozhodně dbejte na kvalitu a originálnost zvedáku.

Stojan na disky kol, obaly na kola, kompresor na pneu

Jestliže si sami přezouváte pneumatiky, pak se vám jistě bude hodit stojan na disky kol. Pro pneumatiky se hodí pak regál přímo určený pro gumy nebo třeba sklopný či nástěnný držák. Záleží kolik místa máte, a kolik vlastně pneumatik budete uskladňovat. Pro fajnšmekry se hodí zapínací obaly na kola. Nezapomeňte ani na kompresor.

Akuvrtačka, bruska, stahovák pružin, dílenský lis, svářečka

Pomalu se dostáváme k nářadí, které se vám možná bude hodit. Jedná se například o akuvrtačky, brusky, stahovák pružin, dílenský lis, svářečka a další věci. Zde ale závisí především na vás, jak již bylo několikrát zmíněno, co opravujete a jak často. K čemu vám totiž bude perfektně vybavená dílna věcmi, na které sáhnete asi tak jednou za deset let? K ničemu, akorát utratíte peníze za něco, co nutně opravdu nepotřebujete.

Záchytná vana na olej, papírové utěrky, monterky

Součástí vybavení dílny by měly být rozhodně i různé vany a mísy, například když budete vypouštět olej, tak aby měl kam stéct. Stejně tak se budou hodit papírové utěrky nebo role, když je potřeba něco rychle utřít nebo otřít. A hlavně to nejdůležitější pro práci v dílně jsou - monterky.

Nezapomeňte na ochranu

Samozřejmostí jsou ochranné brýle a rukavice. Nejen ty, ve kterých máte cit, ale také ty pevnější, které se hodí například pro sundávání a přezouvání pneumatik. Mimo to byste měli mít v dílně na dobře dostupném místě lékárničku a hasicí přístroj.

Chemikálie a jiné tekuté věci si dejte na speciální místo. Tam, kde se k němu nebudou moci dostat děti a také především tam, kde nehrozí, že když se náhodou něco rozleje, tak hned chytne celá místnost. Na stejné místo uložte i spreje nebo jiné tmely. A v tomto prostoru rozhodně nekuřte.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články