PRÁCE 🧰

Vrácení řidičského průkazu: žádat můžete už po polovině trestu

19. 11. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Přijít o řidičský průkaz není nic, co by chtěl jakýkoliv řidič zažít. Občas se to ale stát může. Po uplynutí určité doby můžete požádat o vrácení řidičského průkazu. A to i v polovině vyměřeného trestu.

Kdy žádat o vrácení řidičského průkazu

Jaké kroky musíte podstoupit při vrácení řidičáku

Než obdržíte zpět svůj řidičský průkaz, musíte absolvovat povinné kolečko po úřadech a doktorech. Pokud uspějete ve všech bodech, můžete se znovu těšit na usednutí za volant.

Lékařské vyšetření

Jako první musíte vyrazit za svým praktickým lékařem. Ten rozhodne o tom, zda jste z medicinského hlediska schopen řídit.

Psychologické testy pro řidiče

Po vyšetření praktickým lékařem budete muset zajít i do ordinace psychologa. Konkrétně akreditovaného dopravního psychologa. S sebou si nezapomeňte vzít občanský průkaz, výpis z evidenční karty řidiče a případně i zdravotní kompenzační pomůcky. A samozřejmě se musíte připravit i na to, že tato návštěva vás bude něco stát. Většinou se cena pohybuje mezi dvěma a třemi tisíci.

Přezkoušení v autoškole

Následně musíte absolvovat kontrolní přezkoušení z odborné způsobilosti v autoškole. Pokud budete žádat o obnovení více skupin, měli byste zvolit takovou, která má akreditaci pro všechny. Odpadnou vám tím zbytečné starosti navíc.

Bude třeba, abyste prošli testem z pravidel provozu na pozemních komunikacích, testem z první pomoci, zkouškou z ovládání a údržby vozidla a přezkoušením z praktické jízdy.

S sebou si vezměte občanský průkaz, potvrzení o obou absolvovaných zdravotních vyšetřeních a výpis z evidenční karty řidiče. Také si připravte formulář žádosti o přezkoušení.

Pokud ve všech bodech uspějete, zbývá vám už jen poslední krok.

Žádost o vrácení průkazu na magistrátu nebo obecním úřadě

Před cestou na magistrát nebo obecní úřad si připravte žádost o vrácení řidičského průkazu, potvrzení odborné způsobilosti z autoškoly, potvrzení o zdravotní způsobilosti od praktického lékaře a doklad o zdravotní způsobilosti od psychologa. Vzor žádosti o vrácení řidičského průkazu 2021 i 2022 naleznete na internetu. Pak už se můžete těšit na to, až se svým vozem opět vyrazíte na silnici.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články