PRÁCE 🧰

Vrátit řidičák vám mohou už po půlce trestu - víte jak na to?

23. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Víte, že o vrácení řidičského průkazu můžete požádat už po uplynutí poloviny vašeho trestu? Poradíme vám, jak na to.

Vrátit řidičák vám mohou už po půlce trestu

Vrácení řidičáku po půlce trestu je sice docela zdlouhavá věc, ale věříme, že vám to za to stojí. Přijít o řidičák může kdokoliv a může se to stát i neprávem. Před samotným vrácením je však nutné oběhat doktory a úřady. Váš pomyslný start začíná lékařským vyšetřením u vašeho praktického lékaře. Praktický lékař musí posoudit, zda jste schopní řídit. Pokud ano, dostanete doklad o zdravotní způsobilosti řidiče, který po vás budou vyžadovat v autoškole při přezkoušení.

Pravděpodobná je i návštěva u akreditovaného dopravního psychologa. Ze zákona je určen pro profesionální a vybodované řidiče. Poslat vás tam také může i váš praktický lékař. Součástí psychologického vyšetření je odborně vedený rozhovor, výkonové testy, testy osobnosti a vyšetření determinačním strojem.

Přezkoušení v autoškole v případě vybodování

V případě, že jste byli vybodování, čeká vás povinné přezkoušení z odborné způsobilosti v autoškole. Zde se podrobně nachystejte na testy z pravidel provozu na pozemních komunikacích, testy z první pomoci, zkoušku z ovládání a údržby vozidla a přezkoušení z praktické jízdy. Po přezkoušení obdržíte doklad o odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel.

Žádost o vrácení řidičského průkazu

Po oběhání všech lékařů si s sebou na obecní úřad vezměte všechny dokumenty, jako je:

  • platný doklad totožnosti
  • žádost o vrácení řidičáku 
  • potvrzení o odborné způsobilosti (nesmí být starší než 60 dnů!)
  • potvrzení o zdravotní způsobilosti od praktického lékaře
  • doklad o psychické způsobilosti od dopravního psychologa
  • doklad o zdravotní a odborné způsobilosti - vyžadován v případě, kdy zákaz řízení motorových vozidel trvá od právní moci ke dni podání žádosti více než 1 rok

Magistrát hlavního města Prahy umožňuje žádost o vrácení ŘP poslat také písemně poštou, či na podatelnu magistrátu. Na závěr je však důležité říct, že mohou mít úředníci na úřadě špatný den a žádost o vrácení řidičáku po půlce trestu vám také mohou zamítnout a vy budete muset počkat do uplynutí celého trestu. Každá žádost je posuzována individuálně a hraje zde roli i fakt, zda jste nedostali také nepodmíněný trest vězení. V takovém případě se totiž doba strávená ve vězení nezapočítává do doby bez ŘP.

Zdroj info: Policie ČR, silniční zákon.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články