PRÁCE 🧰

Volvo EX90 si můžete objednat přednostně, mrkne na vás a má lidar

1. 2. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Technologie

Nová vlajková loď Volvo EX90 bude nabušená technologiemi a posouvá metu bezpečnosti na novou úroveň. Bude také plně připravená na autonomní řízení bez nutnosti dozoru.

Volvo EX90 si můžete objednat přednostně, mrkne na vás a má lidar

Mrkající světla

Nová vlajková loď značky bude designem samozřejmě zapadat mezi současné portfolio. Přední světla tak mají tvar Thorova kladiva, ta zadní jsou vertikálně orientovaná. Ne, tohle auto si fakt s konkurencí nespletete. Ke světlům ještě jeden líbivý detail – přepnutí z denního svícení na světla potkávací vypadá jako mrknutí, což je velmi efektní.

Volvo EX90 si můžete objednat přednostně, mrkne na vás a má lidar

V hlavní roli lidar

Doménou Volva je však především bezpečnost. Kromě kamer a radarů je tu i lidar střežící prostor před autem. Ve spolupráci s platformou Nvidia Drive umí včas rozpoznat jakékoliv nebezpečí na silnici, ale třeba i chodce. Automobilka uvádí, že i černou pneumatiku na černé vozovce vidí lidar na 120 metrů, o člověku ví na čtvrt kilometru. Ve spolupráci s tempomatem, systémem automatického brzdění a dalšími asistenty to umožní včas, adekvátně a bezpečně reagovat, pokud tak řidič neučiní sám. Volvo EX90 bude neustále online, aktualizace softwaru budou samozřejmě probíhat bezdrátově a dobrou zprávou je, že hardware vozu je v podstatě připraven na plně autonomní řízení.

Volvo EX90 si můžete objednat přednostně, mrkne na vás a má lidar

Radar i uvnitř

Automobilka si dala záležet i na dalších aspektech bezpečnosti. Radarový systém proto pokrývá i interiér a je stavěný tak, aby rozpoznal i velmi jemné pohyby, například nádechy a výdechy miminka nebo třeba i psa. Na základě toho dokáže roztržitého rodiče varovat před fatální chybou a důrazně ho upozorní na zapomenutého potomka, případně zvířecího člena rodiny, kterého by v zaparkovaném vozidle ohrožoval sluneční žár nebo mráz. Pokud řidič živého tvora uvnitř ponechá, nelze vůz zamknout, v interiéru bude udržována pokojová teplota, a to až do úplného vybití baterie.

Parádní dojezdy, výkon i zrychlení

Teď k parametrům řešeným u elektromobilů nejvíce! Dojezd EX90 má podle Volva být až 600 kilometrů, celková kapacita akumulátoru je 111 kWh. Výkon má hodnotu 408 koní a točivý moment má maximum na 910 Nm. Velké SUV to na stovku rozparádí za 5,9 sekundy. Z 10 % na 80 % se akumulátor dobije za 30 minut, přičemž maximum nabíjecího výkonu je 250 kW.

Volvo EX90 si můžete objednat přednostně, mrkne na vás a má lidar

Obří kufr i kvalitní audio

K dispozici je sedm míst a kufr pojme 655 litrů při pětimístné konfiguraci, respektive 310 litrů při plném obsazení. Pod přední kapotou je k dispozici dalších 34 litrů. Z příplatkové výbavy nás nejvíce zaujal audiosystém Bowers & Wilkins, protože mít kvalitní audio v tichém elektromobilu je prostě slast! Navíc budou reproduktory i v hlavových opěrkách, což společně s technologií Dolby Atmos slibuje skvělý hudební zážitek.

Volvo EX90 si můžete objednat přednostně, mrkne na vás a má lidar

Exluzivní nabídka přednostního objednání

K zákazníkům se Volvo EX90 dostane v prvním kvartále příštího roku. Kdo se zaregistruje k odběru novinek do 7. února, dostane možnost si auto přednostně objednat, takže ho bude mít mezi prvními. Podmínkou bude složení vratného poplatku 15 tisíc korun.

Zdroj info: Volvo.
Zdroj médií: Volvo.

Fotogalerie (5 fotek)

Podobné články