PRÁCE 🧰

Volkswagen Type 2 T1 s extrémní úpravou byl po 60 letech restaurován

27. 5. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Volkswagen

Radikální úpravy aut nejsou doménou posledních dekád. Už dříve docházelo k tomu, že si lidé někdy upravili vozidlo pro své potřeby. V tomto případě vznikl VW Type 2, který se hodí pro expedici třeba na severní pól.

Je to asi 60 let, co sjel z výrobní linky Volkswagen Type 2 T1. Koupil ho vídeňský mechanik jménem Kurt Kretzner, který se ale rozhodl, že v sériovém stavu ho rozhodně nenechá a že z něj udělá auto, o kterém dlouho snil, ale žádné takové nemohl najít. Měl to být univerzální pomocník pro majitele horských chat, lovce, lesníky, lyžaře... zkrátka pro všechny, kteří se pohybují v horském terénu. Kurtovi z toho vyšlo, že nejlepší bude konstrukce „half-track“, tedy „polopásák“. Znamená to jednoduše, že vozidlo je vybaveno jak pásy, tak koly, což s sebou nese celou řadu výhod.

Motor o obsahu 1,2 litru nemá síly na rozdávání (25 kW), po úpravách zahrnující přidání dalších dvou náprav a montáž pásů na ty dvě zadní, se maximální rychlost snížila na 35 km/h.Na druhou stranu se velmi zvedla průchodnost terénem. A mimochodem, tenhle výtvor by se neztratil ani ve městě, protože má poloměr otáčení zhruba deset metrů, což je způsobeno faktem, že obě přední nápravy zatáčí.

Kretzner podle všeho upravil takto hned dva Volkswageny Type 2 T1. Do dnes se povedlo najít jen jeden, který do své sbírky získala firma WCV Classic Vehicles. Došlo tak na kompletní rekonstrukci, jejímž závěrem byl test v reálných podmínkách zasněženého terénu. Nepřekvapivě polopásový Volkswagen obstál na jedničku.

Zdroj info: Volkswagen Commercial Vehicles.
Zdroj médií: Volkswagen Commercial Vehicles.

Fotogalerie (5 fotek)

Podobné články