PRÁCE 🧰

Vliv regenerace DPF na turbo

19. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o turbodmychadlech Životnost turba

Regenerace DPF filtru je činnost, kterou motor spouští samovolně a zabere většinou několik desítek minut. V té době byste neměli motor vypínat, i s ohledem na turbo.

Vliv regenerace DPF na turbo

Může nedokončená regenerace DPF poškodit turbo?

Ptáte se, co se stane při vypnutí motoru během regenerace DPF, kdy je výfukové potrubí „rozpálené“? Hrozí v takovém případě poškození turbodmychadla? Lze zajistit, aby se to neopakovalo?

Čištění DPF filtru probíhá za jízdy tak, že auto záměrně přidává palivo, aby se zvýšila teplota a filtr se tím sám „vypálil.“

Někteří automobiloví výrobci, to mají udělané tak, že se palivo vstřikuje už před turbodmychadlo, aby se zvýšil průtok. To bohužel není zrovna praktické řešení, protože velké množství paliva a vysoká teplota mohou rychle poškodit vrtuli turba. Konkrétně náběžné hrany lopatek. To poté zapříčiňuje vydávání pískavých zvuků, právě kvůli vířenému vzduchu na dotrhaných lopatkách. Takovýto stav turbodmychadla je už nutné řešit s kvalitním automobilovým servisem.

Regeneraci DPF filtru nechte doběhnout do konce

Základním pravidlem úspěšné regenerace/čištění DPF filtru je nechat proběhnout regeneraci až dokonce. Pokud byste ji v průběhu přerušili, tak ji většina automobilů při dalším startu vozidla spustí znovu od začátku. Samozřejmě existuje i několik vozidel, které dokážou při dalším startu vozidla pokračovat v regeneračním programu od druhé poloviny, ale jen pokud již máte první polovinu za sebou. Ovšem těchto typů aut není mnoho.

Je nutné brát zřetel i na to, že regenerace DPF filtru trvá až okolo 40 minut. Typicky v městském provozu se řidiči asi nebude chtít jezdit souvisle konstantní rychlostí po takovou dobu. Je to ale opravdu nezbytně nutné, aby došlo k dobré regeneraci DPF. Pro takovouto krátkou městskou dopravu se DPF nedoporučuje vůbec, právě kvůli zmíněné problematice s regenerací.

VIDEO: Vliv regenerace DPF na turbo | FAQ

Zdroj info: Turbo - Klima servis Pardubice.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články