PRÁCE 🧰

Od kdy je vhodné přezouvat na letní pneumatiky

20. 3. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Pneumatiky a zákon Rádce motoristy

Období přezouvání se každým dnem blíží. Kdy je nejlepší přezout, abyste zbytečně nesjížděli zimní pláště?

Kdy je vhodné přezout na letní gumy

Přezutí na letní pneumatiky je částečně definováno zákonem o zimních pneumatikách, v následujícím znění podle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích v § 40a, který ukládá povinnost mít na motorovém vozidle zimní pneumatiky, pokud

  • je mezi 1. listopadem a 31. březnem,
  • a (zároveň) v případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza
  • nebo je možné za daného počasí takové podmínky v dohledné budoucnosti předpokládat.

Od 1. dubna je tedy možné přezouvat na letní pneumatiky. Ještě před tím, než se začnete hromadně objednávat do pneuservisů, je důležité si uvědomit nepředvídatelnost jarního počasí. Dubnové počasí bývá nazýváno také aprílovým a to kvůli své nestálosti. Obecně se udává, že pokud průměrná denní teplota klesne pod 7 °C, silnice (asfalt, beton, podloží) má pak teplotu blízko 0 a to by mohlo řidiče již na letních pláštích nepříjemně překvapit. Pár dní navíc nezpůsobí zimním pneumatikám takovou újmu, jakou může způsobit brzké, až ukvapené, přezutí na letní pneu.

Na letní pláště je vhodné přezout až v případě, že se průměrné denní teploty pohybují nad 7 stupni. Letní pláště mají na rozdíl od zimních jinou hloubkou dezénu (minimální povolená je 1,6 mm), mají vyšší počet drážek pro odvod vody a jsou tvrdší – při vyšších teplotách se nežvýkají.

Jaká hrozí pokuta za nevhodné obutí?

Za sjeté nebo rozměrově nevyhovující pneumatiky je možné dostat od příslušníků Policie České republiky pokutu až do výše 10 000 korun a může vám být zadrženo řidičské oprávnění až po dobu jednoho roku. V případě, že přezujete ještě před 1. dubnem, hrozí vám bloková pokuta až do výše 2 000 korun. V případě, že předáte případ do správního řízení, může se pokuta vyšplhat až do výše 2 500 korun. Za nesprávné obutí vás vytrestá také pojišťovna. Ta může vymáhat nemalou částku.

Zdroj info: Bridgestone Tire, Pneumatiky, Good Year, Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články