PRÁCE 🧰

Povinné ručení podle SPZ a další informace, které díky značce zjistíte

20. 3. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Na cestách se můžeme setkat s různými typy řidičů. Vedle slušných a spořádaných bohužel narazíme i na ty neohleduplné, kteří nemají sebemenší problém ujet od způsobené dopravní nehody. Pokud se do téhle situace dostanete, určitě vás bude zajímat, jak zjistit povinné ručení podle SPZ.

Jak zjistit povinné ručení a další důležité informace podle SPZ?

Platí si řidič povinné ručení? Dle SPZ to zjistíte obratem

Bez platného povinného ručení na silnice nesmíte. V opačném případě riskujete poměrně vysokou pokutu. Přesto se najdou tací, kteří si s ní nedělají žádnou hlavu a silnice i bez zákonného pojištění vesele brázdí. Pokud vás takový jedinec nabourá, nemusíte se bát, že byste museli škodu na vozidle hradit z vlastní kapsy. Její vypořádání ale bude o něco náročnější.

Pokud řidič od nehody ujel a vy jste si stihli zapamatovat jeho SPZ, nemusíte se zbytečně stresovat. Povinné ručení dle SPZ totiž ověříte během několika mála chvilek online. To díky stránkám České kanceláře pojistitelů, kde vyplníte SPZ vozidla a aktuální datum, ke kterému potřebujete tuto informaci dohledat.

Kontrola povinného ručení podle SPZ nemusí být úspěšná

Pokud v databázi nenaleznete žádné údaje, zkontrolujte, zda jste zadali správně SPZ vozu a datum pojištění odpovědnosti (povinného ručení). V případě, že ani poté vozidlo viníka v databázi nenajdete, může to být způsobeno těmito důvody:

  • vozidlo, jehož SPZ vyhledáváte, nemá povinné ručení uzavřeno
  • znění SPZ není správné a je tedy neplatné
  • údaje jsou teprve v procesu zpracování a nebyly ještě zapsány do databáze ČKP (zpravidla to trvá 1 měsíc od nahlášení nového povinného ručení)

Pokud tedy povinné ručení podle SPZ viníka nedohledáte, nezbyde vám nic jiného než se obrátit na vaši pojišťovnu, případně přímo na ČKP (viz níže).

Po vyhledání SPZ ověříte nejen povinné ručení, ale i další informace

Zjištění povinného ručení podle SPZ je jednoduché a časově nenáročné. Kromě toho, že se obratem dozvíte, zda si dotyčný povinné ručení platí, či nikoliv, z informací v databázi zjistíte i to, jaké značky je vůz dotyčného, jestli jde o osobní vozidlo, u jaké pojišťovny má provozovatel auto pojištěné (včetně kontaktních údajů této pojišťovny) a taky dobu trvání pojištění.

Některé informace ani kontrola povinného ručení podle SPZ „nevyplivne“

Na tomto místě je také potřeba sdělit, že kvůli GDPR a ochraně osobních údajů vám ČKP ani pojišťovna nesmí sdělit osobní údaje majitele vozidla. Proto bude pro další řešení pojistné události nutné kontaktovat danou pojišťovnu nebo Policii ČR.

Jak postupovat, pokud se vám nepovedlo zjistit povinné ručení podle SPZ

V případě, že si viník nehody povinné ručení neplatí, škodu obratem nahlaste České kanceláři pojistitelů. Můžete tak učinit elektronickým oznámením na webové adrese ckp.cz, e-mailem zaslaným na adresu [email protected] nebo písemně na adresu Česká kancelář pojistitelů, Milevská 2095/5, 140 00, Praha 4.

K ohlášení uveďte datum a místo nehody, státní poznávací značku, kategorii a model vozidla viníka, případně i charakter poškozené věci či případnou škodu na zdraví. Nezapomeňte přiložit i kopii záznamu o nehodě. Česká kancelář pojistitelů následně bez zbytečného odkladu událost zaeviduje a vyrozumí vás o dalším postupu.

Zdroj info: Česká kancelář pojistitelů.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články