PRÁCE 🧰

Víte, jak se chovat v jednosměrce?

8. 5. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Víte, jak se chovat v jednosměrce a jaká pravidla v ní platí? Jakou značkou je jednosměrka označena a můžete v ní například zastavit nebo couvat? Vše o jednosměrce se dozvíte v následujících řádcích.

Jednosměrka a její pravidla

Články na téma silniční pravidla:

  1. Zákon o provozu na pozemních komunikacích
  2. Otáčení v křižovatce: Kdy je to možné?
  3. Jednosměrka a její pravidla - právě čtete
  4. Pravidla silničního provozu: Která řidiči porušují?
  5. Železniční přejezd a zákon - co je potřeba dodržovat?
  6. Silnice pro motorová vozidla a její pravidla
  7. Zákaz stání a zastavení přehledně
  8. Ve Frankfurtu snížili maximální povolenou rychlost - již brzy
  9. Překročení rychlosti v Kalifornii – maximálně o 10 mil - již brzy
  10. Doplňková zelená šipka vpravo - již brzy

Jednosměrka a její definice

Jednosměrná silnice je pozemní komunikace, po které se může jezdit pouze v jednom směru. Jízda v opačném směru je zde zakázána. Tuto značku můžete potkat především v sídelních zástavbách, na úzkých, či nepřehledných silnicích. Jednosměrku ale můžete také potkat na normální široké silnici ve městě a to z důvodu zvýšení parkovacích míst v dané oblasti. Jednosměrku definuje taktéž provozní informační značka IP 4b.

Jak správně odbočovat v jednosměrce

V jednosměrce mají často lidé vlastnící řidičské oprávnění problém s najížděním při odbočování. Pokud odbočujete doprava je téměř jasné, že si najíždíte k pravé straně. To samé platí i při odbočování doleva. Do křižovatky při odbočování vlevo se zásadně najíždí k levé straně. A to především z logického důvodu. Při odbočování doleva si musí účastník provozu hlídat hned dva pruhy, zatímco řidič, který odbočuje doprava pouze jeden - tudíž auto odbočující doprava může hned odbočit a vy ho nemusíte nijak omezovat.

Zastavení a couvání v jednosměrce

O celé definici jednosměrky si můžete přečíst v zákoně 361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích - § 24, § 25. Tyto paragrafy ve zkratce říkají to, že v jednosměrce je možné couvat a to pouze v případě jestliže je to nezbytně nutné, například při vyjetí z řady stojících vozidel nebo najetí do ní. Na jednosměrné pozemní komunikaci smí řidič zastavit a stát pouze v případě, že zajede co nejblíže k okraji vozovky. Může stát vpravo i vlevo.

Zdroj info: Wikipedie, Bezpečné cesty, Policie České republiky, Zákony.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články