PRÁCE 🧰

Kontrolka chladící kapaliny: při jejím rozsvícení by měl řidič co nejdříve zastavit

21. 1. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat chladicí kapalinu Vše o chladicí kapalině Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Jednou z kontrolek, která může mít více významů, je kontrolka chladicí kapaliny. Při jejím rozsvícení by měl řidič co nejdříve zastavit a začít řešit, kde je chyba.

Rozsvícená kontrolka chladící kapaliny

Články na téma kontrolky v autě - kapaliny:

  1. Rozsvícená kontrolka chladící kapaliny - právě čtete
  2. Kontrolka oleje
  3. Kontrolka brzdové kapaliny
  4. Kontrolka AdBlue

Nepodléhejte panice!

Rozhodně se při rozsvícení této zlověstně rudé kontrolky neděste, pokud auto jelo před zastavením normálně, nemusí být vyřešení závady nijak zvlášť drahé. Při nějaké hrubé diagnostice na místě (jestli je možné pokračovat v jízdě nebo ne) pomůže, pokud má vůz teploměr chladicí kapaliny. Pokud ten totiž neukazuje nic neobvyklého a teplota je v normálu, lze s vysokou pravděpodobností vyloučit, že by byla kapalina přehřátá.

Chybí nebo ne?

Jenže závad, které kontrolka signalizuje, může být více. Asi vás čeká otevření přední kapoty, pod kterou se krom mnoha jiných zajímavých věcí ukrývá i nádobka chladicí kapaliny. Ta je částečně průsvitná a je tedy vidět na hladinu kapaliny uvnitř. Nádobka je většinou opatřena jednou nebo dvěma ryskami, značícími optimální hladinu. Jestliže je chladivo silně pod požadovanou úrovní, nebo dokonce není v nádobce vůbec vidět, patrně někudy uniká.

Zde je nejlepší zavolat odtah a vůz tak dostat do servisu. Další možností je dolít chladicí kapalinu. Tu samozřejmě asi většina řidičů v autě nevozí, takže bude nutné použít třeba normální vodu na pití. S tou podmínkou, že co nejdříve dojde k výměně za tu správnou směs, která má optimální vlastnosti. Poté by měla kontrolka zhasnout (při dalším nastartování) a lze bezpečně dojet do servisu. Ideálně s průběžnými zastávkami na kontrolu a případné dolévání.

Pojistka nebo i čidlo

Ale co když je hladina chladiva v normálu, její teplota podle ukazatele taky a přesto kontrolka svítí? Pak se může jednat o vadnou pojistku ventilátoru chlazení. Což je závada, se kterou se dá relativně bez problémů jezdit, tedy pokud neuváznete v letním období někde v koloně, kde je ventilátor jedinou možností, jak může přes chladič proudit vzduch. U Fabií, ale i dalších aut se občas stává, že se rozsvítí kontrolka chladicí kapaliny několik vteřin po startu, a to zejména při nižších venkovních teplotách. Typicky se to začne projevovat někdy v listopadu a pokud majitel auta závadu neřeší, někdy v půlce dubna zase zmizí. Zde se jedná s nejvyšší pravděpodobností o zanesené čidlo teploty kapaliny, které lze buď očistit nebo je nutné ho vyměnit.

Jak vidno, tak jedna kontrolka může signalizovat celé spektrum poruch. U kontrolky chladicí kapaliny lze poradit jediné - pokud se rozsvítí, zkontrolujte hladinu kapaliny a její teplotu (má-li vůz tento ukazatel). Pokud je obojí v normě, s nejvyšší pravděpodobností se vám podaří bez problémů dojet do cíle a řešit závadu můžete následně.

Zdroj médií: depositphotos.

Podobné články