PRÁCE 🧰

VIN kód a kde všude se používá

18. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud potřebujete jednoznačně nějaké auto identifikovat, potřebujete znát jeho VIN kód. Je to vlastně taková obdoba rodného čísla. Historie VIN sahá až do roku 1954.

VIN kód a kde všude se používá

Zkratka VIN znamená Vehicle Identification Number (identifikační číslo vozidla), což je více než výstižné. V padesátých letech se v USA stávala auta více a více dostupná, prodávala se jako housky na krámě a výrobci tak začali své produkty číslovat. Nebyl v tom žádný systém, každá automobilka to činila víceméně po svém.

Naštěstí existuje organizace ISO, která do toho vnesla pořádek stanovením systému značení pomocí standardizovaného kódu složeného z čísel a písmen. Vznikl tak „VIN code“, jak ho známe do dnes. V roce 1981 ho National Highway Traffic Safety Administration začala po automobilkách vyžadovat, namísto dosavadního chaotického značení, což byla nejčastěji jenom výrobní čísla.

Kouzlo VIN vozidla je nejenom v tom, že je unikátní a dokážeme podle něj vystopovat ledacos z historie jednoho konkrétního auta, ale znaky a čísla mají i své významy. Ještě stojí za zmínku, že VIN auta nesmí obsahovat znaky, které lze snadno zaměnit. Konkrétně se jedná o O, 0, Q, I, l (L), q.

Jak číst VIN?

První tři znaky slouží k identifikaci výrobce daného auta. Nazývají se WMI (World Manufacturer Identifier) a každá automobilka má přidělený jednoznačný kód. Z prvního znaku vyčtete kontinent (A-H Afrika, J-R Asie, S-Z Evropa, 1-5 Severní Amerika, 6 Oceánie, 8-9 Jižní Amerika), druhý a třetí znak je označení konkrétní země (např. Česká republika má rozsah TJ-TP, Madagaskar CF-CK). V Evropě platí, že producenti do 500 aut ročně mají třetí znak WMI kódu 9 a v Severní Americe platí to samé, ale pro ty, kdo vyrobí méně jak 2000 aut za rok.

Dalších šest znaků se nazývá VDS (Vehicle Descriptor Section). Zde se nachází informace, jejichž význam si určuje sama automobilka a není tedy jednotný. Může to být označení platformy, druhu karoserie, převodovky (automat/manuál)… Zde má zkrátka prostor výrobce, aby využil prostor šesti znaků dle svého. Často je to jenom výrobní číslo.

Následuje osm znaků VIS (Vehicle Identifier Section), které si můžeme rozdělit do tří sekcí. Desátý znak VIN kódu je pevně daný a značí rok výroby. Každý rok (rokem 1980 počínaje) má konkrétní písmeno nebo číslo. Třeba 1990 má „L“, ale rok 2020 má rovněž „L“, protože počet znaků abecedy a čísla 1-9 zkrátka nepokryjí vše. Proto se řetězec cyklicky opakuje. Pokud vám to připadá matoucí, tak je nutné poznamenat, že auto z roku 1980 a auto z roku 2010 (oba roky jsou značeny „A“) snad pozná každý.

Další znak informuje o konkrétní továrně, kde byl vůz vyroben. Každá automobilka má své továrny označeny konkrétními písmeny pro potřeby uvedení ve VIN.

Posledních šest znaků je výrobní číslo. Každý výrobce tu opět má k dispozici prostor pro nějaké vlastní značení.

Kde najdu VIN kód?

Každé auto má VIN uvedený na několika místech. Není to žádný tajný údaj, proto je nejčastěji viditelný i z vnějšku auta, a to přímo za čelním sklem dole. Dále ho můžete najít:

  • u spolujezdce na podlaze (pod koberečkem)
  • v motorovém prostoru
  • na typovém štítku, který je buď pod A nebo pod B sloupkem viditelný při otevření dveří
  • na tlumiči nebo pružině (obvykle přední pravé kolo)
  • samozřejmě ve velkém i malém technickém průkazu

Dekodéry VIN

V dnešní informační době máme i spoustu praktických pomocníků, kteří umějí přečíst zadaný VIN kód a zobrazit k němu dostupné údaje popsané výše. Pomocí placených služeb si pak můžete pomocí VIN kódu nechat prověřit celé vozidlo včetně jeho historie. V Česku je asi nejznámější služba Autotracer od společnosti Cebia.

Zdroj info: vdubxs, motor1.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články