PRÁCE 🧰

Bautista vybojoval titul superbikách. Razgatlioglu veze z Indonésie hattrick!

14. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Motorsport

V Indonésii s přehledem dominoval Toprak Razgatlioglu. Titul v Mistrovství světa superbiků i tak vybojoval Alvaro Bautista.

WSBK Indonésie

Články na téma WSBK závody:

  1. Víkendový souhrn: WSBK Barcelona
  2. Víkendový souhrn: WSBK Portugalsko
  3. Víkendový souhrn: WSBK Argentina
  4. Víkendový souhrn: WSBK Indonésie - právě čtete

Předposlední pokračování seriálu MS superbiků se odehrálo uplynulý víkend v Indonésii. Alvaro Bautista si z předchozího závodu v Argentině přivezl slušný bodový polštář. Jeho celosezónní rival Toprak Razgatlioglu samozřejmě pomýšlel na první příčku, hlídat si ale zároveň musel svá záda. Třetí Jonathan Rea totiž nebyl daleko. A nutno dodat, že Razgatlioglu udělal skutečně maximum, co mohl.

Sobota

V superpole totiž Razgatlioglu s Yamahou drtivě dominoval. Na pouličním okruhu Mandalika vybojoval turecký jezdec pole position s náskokem více než sekundu na druhého Rea s Kawasaki. Byl to největší rozdíl mezi prvním a druhým v superpole za pět let a jak už to tak v této sezóně bývá, překonal při tom traťový rekord. První řadu doplnil Locatelli s další Yamahou. Z druhé řady pro změnu startovala druhá Kawasaki s Lowesem za řídítky. Za ním už se zařadil největší adept na titul Bautista (Ducati), který na prvního ztácel už 1,5 sekundy. Top 6 uzavřel Bassani s další Ducati.

WSBK Indonésie

V prvním závodě pokračoval v naprosté dominanci Razgatlioglu, když zvítězil stylem start cíl. Dobrý start měl z druhé řady Bautista a dostal se za Rea. Tomu první kolo ztěžoval život Locatelli. Rea se před něj ale ve druhém kole dostal a v třetím ho následoval i Bautista. A protože už byl Razgatlioglu odjetý, rozdávali si to tito dva v průběhu první poloviny závodu mezi sebou. Úspěšnější byl nakonec Bautista, který se po chybě Razgatlioglua mírně dotáhl i na něj. Turecký jezdec si ale vše pohlídal, a nakonec zvítězil s náskokem čtyř sekund na Bautistu. Za ním dojel Rea. Pro něj to bohužel znamenalo ztrátu teoretické možnosti získat titul. Několik zajímavých čísel – pro Bautistu to bylo dvě stě čtyřicáté pódium v superbikách v kariéře, Rea stál na pódiu ve 26 % z celkových devíti set odjetých závodů. Zajímavý byl souboj o čtvrtou příčku mezi Locatellim a Rinaldim (Ducati). Tito dva si několikrát vyměnili pozice, v cíli se ale kvůli chybě Rinaldiho radoval Locatelli. Rinaldi se dokázal na pátou příčku vyšvihnout až z deváté pozice. Šestku nejlepších uzavřel Vierge (Honda). Čech König byl na šestnácté příčce posledním kvalifikovaným, čtyři závodníci závod nedokončili.

Neděle

I nedělní sprintový závod se stal kořistí Razgatlioglua. Tentokrát to ale neměl tak jednoduché, protože s ním celý desetikolový závod vytrvale zápolil Rea. I tak byl ale úřadující šampión tím rychlejším a získal další vítězství. Za druhým Reaem se zařadil Locatelli, který vybojoval historické čtyř sté pódium v superbikách pro Itálii. Ten musel odrážet útoky Bautisty, který se nakonec musel spokojit se čtvrtou příčkou. V tuto chvíli ještě stále neměl jistý titul. Druhou řadu do nedělního hlavního závodu ještě doplnili Bassani a Redding (BMW).

WSBK Indonésie

V úvodní fázi hlavního závodu se do vedení dostal Rea. Razgatlioglu a Bautista ho netrpělivě pronásledovali a po sedmém kole už byli oba před ním. Závěrečná třetina závodu pak byla okořeněna právě soubojem dvou nejvýše postavených mužů šampionátu. Bautista se dokonce krásným předjížděcím manévrem dostal do vedení. Razgatlioglu se ale nakonec v šestnáctém kole dostal zpět do vedení a mírně navýšil svůj náskok. Ačkoliv dělal Razgatlioglu celý víkend maximum a v Indonésii vyhrál doslova všechno, co šlo, tak to na titul nestačilo. I druhé místo totiž bylo pro Bautistu dostatečné a mohl slavit zisk premiérového mistrovského titulu. O třetí příčku v závodě téměř přišel Rea, předjel ho totiž Bassani. Ten ale následně opadl, přenechal třetí příčku Reamu a následně se propadl i za Locatelliho na pátou příčku. Nejlepší šestku uzavřel Redding. König dokončil na patnácté příčce.

Velkou cenu má zisk titulu i pro Ducati, poprvé v historii totiž získali titul v MotoGP i WSBK zároveň. Titul v superbikách navíc získali po dlouhých jedenácti letech. Z Indonésie to je vše. Posledním závodem MS Superbike bude hned příští víkend závod v Austrálii.

Zdroj info: WSBK.
Zdroj médií: WSBK.

Podobné články