PRÁCE 🧰

Víkendový souhrn: WSBK Barcelona

26. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Motorsport

Alvaro Bautista bral v domácím závodě hattrick a navýšil svůj náskok v šampionátu na 59 bodů. Razgatlioglu naopak ztratil.

WSBK

Články na téma WSBK závody:

  1. Víkendový souhrn: WSBK Barcelona - právě čtete
  2. Víkendový souhrn: WSBK Portugalsko
  3. Víkendový souhrn: WSBK Argentina
  4. Víkendový souhrn: WSBK Indonésie

Na okruhu Circuit Barcelona-Catalunya pokračoval osmým podnikem světový šampionát superbiků WSBK. Do Barcelony se superbiky podívaly úplně poprvé, protože se zde dříve jezdilo výhradně MotoGP. Zajímavostí také je, že je okruh v Barceloně už šestým různým okruhem ve Španělsku, kam se superbiky podívaly. Bodový rozdíl mezi prvním mužem šampionátu Alvarem Bautistou (Ducati) a druhým mužem šampionátu Toprakem Razgatlioglou (Yamaha) činil pouze třicet bodů. Dalších 20 bodů ztrácel Jonathan Rea (Kawasaki). Očekával se tedy souboj právě těchto tří fenoménů letošní sezóny.

Sobota

Sobotní závodění začal superpole. Okruh byl sice suchý, ale ve vzduchu se sem tam objevilo pár kapek deště. O překvapení se postaral teprve dvaadvacetiletý španěl Iker Lecuona (Honda), který v superpole vybojoval své premiérové první místo. Pro Hondu tak ukončil dlouhých šest let bez pole position. V přední řadě ho do startu prvního závodu doplnili ještě Alex Loves (Kawasaki) a Jonathan Rea. Z druhé řady startoval Andrea Locatelli (Yamaha), Alvaro Bautista a Garrett Gerloff (Yamaha). Toprak Razgatlioglu se do prvního závodu kvalifikoval až na osmé příčce. Výkon čecha Olivera Königa stačil pouze na předposlední příčku.

Start do sobotního závodu se nejlépe vydařil největšímu adeptovi na titul Bautistovi. Ten se po startu z pátého místa posunul až na první příčku. Výborný start měl také Razgatlioglu, který se probojoval hned za Bautistu na druhé místo a chvíli to i vypadalo, že ho předjede. Bautista si ale svoji pozici pohlídal. Razgatlioglu začal postupně ztrácet, a nakonec ho předjeli i Rea, Gerloff a Rinaldi (Ducati). Pro své dvacáté páté vítězství si dojel Bautista. Nasledoval ho Rea, který se po nevydařeném startu probojoval zpět na druhou pozici. Třetí dojel Gerloff, čtvrtý byl Rinaldi a až pátý dojel Razgatlioglu. Lecuona startující z první příčky závod dokončil na šestém místě. König závod dokončil na posledním místě.

WSBK

Neděle

Do nedělního sprintového závodu měl z pátého místa opět nejlepší start Alvaro Bautista a dotáhl to na své druhé vítězství za tento víkend. Druhý dojel v desetikolovém sprintu Rea, který se až v posledním kole dostal před svého týmového kolegu Alexe Lowese (Kawasaki). I přes tragický start, kdy se propadl až na desátou příčku, bral Razgatlioglu v cíli čtvrtou příčku. Pátou příčku bral Rinaldi a šestou příčku obsadil po krásném souboji Oettl (Ducati).

Sprint tedy určil startovní pořadí do druhého závodu ve Španělsku. Do něj z prvního místa opět skvěle odstartoval Bautista, který vedl ve všech závodních kolech tohoto víkendu a odvezl si z domácího závodu hattrick. Za Bautistou ale zuřila napínavá bitva mezi Rinaldim, Bassanim (Ducati) a Razgatlioglou. Druhé místo si obhájil Bautistův týmový kolega Rinaldi, který dvěma zbývajícím ujel. K Razgatlioglovi a a Bassinimu se nakonec přidal ještě Rea. Sice oba jezdce předjel, ale pak chyboval a před Razgatlioglu už se zpět dostat nedokázal. Razgatlioglu tedy bral třetí místo, Rea čtvrté a Bassini páté. První šestku uzavřel nováček Vierge (Honda). König byl opět posledním klasifikovaným.

WSBK

Alvaro Bautista si po úspěšném domácím víkendu odváží zvýšený náskok padesát devět bodů na Topraka Razgatlioglu. Bodově si polepšil i Jonathan Rea – na Razgatlioglu ztrácí už pouze osm bodů. Příštím kolem Mistrovství světa superbiků bude za čtrnáct dní závod v portugalském Algarve.


Zdroj info: WSBK.
Zdroj médií: WSBK.

Podobné články