PRÁCE 🧰

Bagnaia a Quartararo ve Španělsku kolidovali. Pro titul si ale nakonec dojel italský závodník

7. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Motorsport

Bagnaiovi se v dramatickém finále podařilo vybojovat premiérový mistrovský titul. Svůj první titul získal v pětadvaceti letech jako nejstarší jezdec v historii MotoGP. Pro vítězství si ve Velké ceně Španělska dojel Alex Rins.

MotoGP Velká cena Španělska

Okruh ve Valencii byl svědkem vyvrcholení letošního šampionátu MotoGP. Při Velké ceně Španělska se také rozhodovalo v souboji o titul mezi Francescem Bagnaiou a Fabiem Quartararem. Bagnaia měl přeci jen k titulu blíže, stačilo mu dojet do čtrnácté pozice. Naopak Quartararo musel bezpodmínečně vyhrát, a i tak byl jeho osud v rukou Bagnaiai.

Kvalifikace

Kvalifikaci plnou žlutých vlajek ovládl Jorge Martin (Ducati) a je to pro něj už páté pole position v sezóně. Druhou příčku dlouho hájil Miller (Ducati), pak ale upadl, a nakonec ho přeskočil Marquez (Honda). Naplno a ještě víc, tak by se dal popsat výkon Quartarara (Yamaha), který se kvalifikoval čtvrtý. Pátý byl Rins se Suzuki a druhou řadu uzavřel na šestém místě Viñales (Yamaha). Nervózně vstoupil do Velké ceny Španělska Bagnaia (Ducati). Nejdříve se podíval do run-off zóny a pak zajel až osmý nejrychlejší čas.

MotoGP Velká cena Španělska

Závod  

Nejhorší závod sezóny, takový byl nědělní závod z pohledu lídra Bagnaiai. Závod to byl dramatický od prvních kol. Skvěle z druhé řady odstartoval Rins, který společně s Martinem a Millerem vedl startovní pole do první zatáčky. V té mírně chyboval Quartararo a dostal se před něj Marquez. V tu chvíli se „El Diablo“ nepotkal s nikým jiným než s Bagnaiou. Pak se ale Quartararo vyvezl za Marquezem a společně překonali Millera. Ten to ale nenechal jen tak a na Quartarara zaútočil ve druhém kole zpět. Útok se mu vydařil a skulinky na vnitřku zatáčky chtěl využít i Bagnaia. To ale vedlo ke kolizi mezi Bagnaiou a Quartararem. Z Bagnaiovi Ducati odlétlo jedno z křidélek, ale oba z kontaktu vyvázli bez větších problémů. Bagnaia tak byl před Quartararem, ten ale neskládal zbraně, a nakonec se před něj probojoval zpět na pátou příčku. V první čtyřce se mezitím ve vedení snažil odskočit Rins, Marquez naopak v desátém kole spadl. Bagnaia se mezitím propadal startovním polem a skončil až na deváté pozici.

I to mu však stačilo k zisku premiérového mistrovského titulu. Vpředu si první příčku udržel Rins. Druhý skončil Binder s KTM, který se nejdříve prosmýkl kolem Quartarara, pak před budoucího týmového kolegu Millera a v předposledním kole předjel i Martina. Martin tak bral třetí místo. Miller ve dvacátém třetím kole havaroval a přenechal tak čtvrtou příčku v cíli Quartararovi. Ten tak ani s vypětím všech sil nedokázal zvrátit osud a musel se spokojit s titulem vicemistra. Pro páté místo si dojel Olivieira (KTM), šestý byl Mir (Suzuki).

MotoGP Velká cena Španělska

Bagnaia se stal prvním italským vítězem od dob legendárního Valentina Rossiho. A to už je pěkná řádka let – konkrétně třináct. I pro Ducati se jedná o mimořádný úspěch, je to pro značku po dlouhých patnácti letech první titul mezi jezdci. A to už je definitivní tečka za letošní sezónou MotoGP.

Zdroj info: MotoGP.
Zdroj médií: MotoGP.

Podobné články