PRÁCE 🧰

Víkendový souhrn: MotoGP Velká cena Malajsie

24. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Motorsport

Velkou cenu Malajsie MotoGP vyhrál Bagnaia. O titulu se ale i tak rozhodne až na posledním závodě.

Víkendový souhrn: MotoGP Velká cena Malajsie

Velká cena Malajsie byla předposledním závodem letošní sezóny MotoGP. Před jejím startem byl zrak všech upřený na Francesca Baganaiu a Fabia Quartarara, kteří si to ve vší parádě měli rozdat o titul. Blíže k němu měl první zmiňovaný, ten druhý se ale, i přes smůlu v posledních závodech, nevzdával.

Kvalifikace

A dva zmínění uchazeči o titul se o drama postarali hned v kvalifikaci. Nejdříve upadl Bagnaia (Ducati), pak spadl i Quartarato (Yamaha) a poranil si při tom prst na ruce. Byla to tak pro něj jedna z nejhorších kvalifikací v sezóně. Quartararo se kvalifikoval až na dvanácté příčce, Bagnaia byl devátý. Jiná písnička to ale byla na předních příčkách. První místo bral, v čase překonávajícím traťový rekord, Jorge Martin s Ducati. Druhý byl Bastianini (Ducati) a třetí čas zajel úplně na poslední chvíli Márquez (Honda). Z druhé řady startovali Bezzecchi (Ducati), Rins (Suzuki) a Marini (Ducati).

Víkendový souhrn: MotoGP Velká cena Malajsie

Závod

Před závodem proběhl minutový aplaus, jako pocta zesnulému spoluzakladateli značky RedBull Dietrichovi Mateschitzovi a pak už se šlo závodit. Do závodu doslova raketově vypálil Bagnaia – z deváté pozice se dostal až na druhou. Ani Quartararo se nenechal zahanbit a po startu se usídlil na páté příčce. První pozici z kvalifikace si nicméně udržel Martin. Po startu se naopak trápil A. Espargaro (Aprilia), který se po chybě propadl až na čtrnáctou příčku. Martin si mezitím vytvořil na čele náskok a Quartararo se po chybě Márqueze posunul už na čtvrtou příčku. V sedmém kole ale ve vysoké rychlosti spadl dosavadní lídr Martin a doslova daroval první příčku Bagnaiovi. Na něj po celý zbytek závodu dotíral Bastianini, který měl drobné dilema. Oba totiž jedou na strojích Ducati, takže ačkoliv nejsou přímí týmoví kolegové, Bastianini nechtěl nikterak překazit Bagnaiovi naděje na titul. Mezitím na Quartarara nebezpečně dotíral Bezzecchi a pokud by ho předjel a Bagnaia by vyhrál, bylo by o titulu rozhodnuto. Bastianini se nakonec odhodlal k útoku a posunul se na první pozici. Šest kol před koncem se ale Bagnaia dostal zpět do vedení. Na Quartarara mezitím stále nestačil Bezzecchi a postupně ztrácel. Bastianini a Bagnaia se sice v posledním kole opět dostali nebezpečně blízko k sobě, první muž šampionátu ale zachoval klid a dojel si pro sedmé vítězství v sezóně. Druhý byl Bastianini a pro třetí příčku si dojel Quartararo. Se čtvrtou příčkou byl spokojený Bezzecchi, pátý byl Rins. Šestý skončil po startu ze čtrnácté pozice Miller (Ducati) a až na sedmé místo se propadl Márquez.

Ani vítězství nestačilo Bagnaiovi k zisku mistrovského titulu. Rozdíl mezí ním a Quartararem je nyní 23 bodů. Matematika je jednoduchá – Quartararo potřebuje vyhrát za každou cenu, pokud nevyhraje, šampionem se stane Bagnaia. Jestli se ale Quartararovi podaří vyhrát, potřebuje Bagania dokončit závod nejhůře na čtrnácté příčce. O titulu se rozhodne za dva týdny ve španělské Valencii.

Víkendový souhrn: MotoGP Velká cena Malajsie

Zdroj info: MotoGP.
Zdroj médií: MotoGP.

Podobné články