PRÁCE 🧰

Víkendový souhrn: MotoGP Velká cena Japonska

26. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Motorsport

Z Velké ceny Japonska seriálu MotoGP odjíždí jako vítěz Jack Miller. Z adeptů na titul bodoval pouze Quartararo.

MotoGP

Šestnáctým závodem letošní sezóny MotoGP byla Velká cena Japonska na okruhu Motegi. Dopředu se očekávalo, že bude v Japonsku úřadovat počasí, to se také potvrdilo.

Kvalifikace

Sobotní kvalifikaci totiž řádně zkomplikoval déšť. Nejlépe si s náročnými podmínkami na vlhké trati poradil Marc Márquez s Hondou, který se teprve minulý týden vrátil k závodění po operaci paže. Paradoxně se Márquez radoval z pole position naposledy před třemi lety taktéž v Japonsku. Honda navíc tento víkend slavila hned dvakrát, protože se jí podařilo získat pole position i v superbikách. V první řadě Márqueze doplnili Johann Zarco (Ducati) a Brad Binder (KTM). Do top pětky se vměstnal ještě Maverick Viňales (Aprilia) a Jorge Martin (Ducati). Prozatímní lídr šampionátu Fabio Quartararo (Yamaha) se kvalifikoval až na devátém místě. Lépe si vedl jeho pronásledovatel Aleix Espargaro (Aprilia), který se kvalifikoval na šesté příčce. Naopak hůře zajel další adept na mistrovský titul Francesco Bagnaia (Ducati), který se umístili až na jedenáctém místě.

MotoGP

Závod

V nedělním závodu už nebylo po dešti ani památky. Hned v zahřívacím kole potkal A. Espargara technický problém na jeho Aprilii. Průběžně třetí muž šampionátu ihned zamířil do boxů a přeskočil na náhradní stroj, ale znamenalo to pro něj start do závodu z boxové uličky. Později se ukázalo, že se jednalo o problém s mapou motoru. Po startu se z prvního místa začal propadat Márquez. Doslova hororový byl závod v Japonsku pro tři uchazeče o titul. A. Espargaro se po startu z boxů dokázal dostat pouze na šestnáctou příčku. V cíli si postěžoval, že jeho náhradní motorka měla na zadním kole měkkou směs, která mu vůbec nesedí. Lídr šampionátu Quartararo se v závodě probojoval pouze na osmou příčku. Nejhůře dopadl Bagnaia, který po souboji s Quartararem v posledním kole spadl a závod nedokončil. Suverénně si v závodě počínal Jack Miller s Ducati, který se v třetím kolem dostal do vedení a postupně ujížděl celému startovnímu poli. Na stupních vítězů ho doplnili Brad Binder (KTM) a Jorge Martin (Ducati). Bramboru bral po nevydařeném startu Márquez a top pět uzavřel Miguel Oliveira. O drama se v závodě postaral domácí závodník Tsuda, kterému vzplála jeho Suzuki. Incident se obešel bez zranění.

V bodování šampionátu si nakonec Quartararo polepšil, protože ani A. Esparagaro, ani Bagnaia nebodovali. Quartararo tak před Bagnaiou vede o osmnáct bodů. Třetí A. Espargaro ztrácí dalších sedm bodů. Do konce sezóny zbývají ještě čtyři závody. Dalším v pořadí je již příští víkend Velká cena Thajska.

Zdroj info: MotoGP.
Zdroj médií: Facebook/MotoGP.

Podobné články