PRÁCE 🧰

Mercedes v Mexiku zrychlil, na vítězství to nestačilo. Rekordman Verstappen překonal Schumachera!

31. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Motorsport

Velká cena Mexika F1 se stala kořistí pro Verstappena, který bez větších problémů vyhrál. Růžky vystrčil Mercedes, který v poháru konstruktérů těsně dotírá na Ferrari.

Víkendový souhrn: F1 Velká cena Mexika

Velká cena Mexika F1 byla už dvacátým závodem letošní sezóny Formule 1. Zdánlivě se mohlo zdát, že už není o co závodit, oba mistrovské tituly získal RedBull. Stále ale nebylo rozhodnuto o dalších příčkách. Tahákem měl být souboj namotivovaného domácího Péreze a Leclerca o druhé místo v celkovém pořadí. Ferrari taky mohlo velmi jednoduše ztratit náskok na Mercedes v poháru konstruktérů.

Kvalifikace

Zmrtvýchvstání Mercedesu – tak by se dala popsat kvalifikace. Pole position sice bral Verstappen. Na druhém místě ale dojel Russell, kterého následoval Hamilton. Mercedes tak ukázal nově nabytou rychlost a schylovalo se k zajímavému závodu. Čtvrtý se kvalifikoval Pérez. Druhé a čtvrté místo dělilo pouhých 49 tisícin sekundy. S až pátým místem se muselo spokojit první Ferrari řízené Sainzem, který si stěžoval na nepředvídatelné chování jeho formule. Překvapením bylo šesté místo Bottase s Alfou Romeo. Bottasovi okruh v Mexiko City zřejmě sedí, protože minulý rok, ještě s Mercedes, zde kvalifikaci vyhrál. Leclerc bojoval se svým Ferrari a kvalifikoval se až sedmý. Poprvé v této sezóně se tak ani jedno Ferrari nekvalifikovalo v první trojce. Osmý se kvalifikoval Norris a top 10 uzavřela dvojice Alpinů v pořadí Alonso, Ocon.

Víkendový souhrn: F1 Velká cena Mexika

Závod

Do závodu bez větších problémů odstartoval Verstappen. Za ním se ale propadal Russell. Ve třetí zatáčce před něj proklouzl jeho týmový kolega Hamilton. To Russella zpomalilo natolik, že se před něj následně dostal i domácí Pérez. Dvojice rudých Ferrari si taky dělala zálusk na posun vpřed, ale nakonec se posunul pouze Leclerc před Bottase, který se následně propadl za Alonsa na osmé místo. Mercedes zvolil odlišnou strategii než jeho nebližší soupeři a do startu startoval na střední směsi pneumatik. Navzdory tomu si Hamilton udržoval rozestup cca 1,5 sekundy od vedoucího Verstappena, který jel na rychlejší měkké směsi. Jezdec RedBullu si ale stěžoval na poskakování jeho formule, kvůli kterému nemohl najíždět na obrubníky. Z první desítky jako první pitoval Pérez, potkal ho ale problém a ztratil. O pár kol později ho následoval týmový kolega Verstappen, který žádný problém neměl a na trať se vrátil na třetím místě před Sainzem.

Mercedes Hamiltona nevydržel s pneumatikami o moc déle a taky zajel do boxu. Na rozdíl od Verstappena, který přezul na střední směs, vzal Mercedes směs tvrdou. Stejnou taktiku praktikoval o několik kol později i Russell. Oba jezdci Mercedesu si ale následně stěžovali, že tvrdá směs pneumatik na autě vůbec nefunguje. Po první vlně zastávek v boxu vedl Verstappen, druhý byl Hamilton, třetí Pérez, čtvrtý Russell a pak následovala dvojice Ferrari v pořadí Sainz, Leclerc. V druhé polovině závodu doslova letěl Ricciardo. Nejdříve sice po kontaktu vyřadil Tsunodu a dostal za to 10 sekund penalizace. Pak ale zřejmě zapnul přídavné spalování a postupně proletěl kolem Norrise, Bottase, Alonsa, Ocona a vyšvihl se až na průběžné sedmé místo. Alonsovi šest kol před koncem vypověděl službu motor jeho Alpinu a musel odstoupit – problémy se spolehlivostí trápí Alpine celou sezónu. Pro první místo si nakonec s poklidem dojel Verstappen. Na první vítězství v sezóně stále čeká v závodě druhý Hamilton. Pro třetí místo si dojel Pérez, který tak potěšil domácí fanoušky. Čtvrtý dokončil Russel, kterého následoval Sainz a Leclerc. Sedmé místo bral i s penalizací Ricciardo, osmý dojel Ocon, devátý byl Norris a nejlepší desítku uzavřel Bottas.

Víkendový souhrn: F1 Velká cena Mexika

Verstappen se díky vítězství stal absolutním rekordmanem v počtu vítězství v jedné sezóně. Pérez se díky třetímu místu posunul na druhé místo v celkovém pořadí šampionátu před Leclerca. Jak se souboj vyvine uvidíme za dva týdny při Velké ceně Brazílie.

Zdroj info: F1.
Zdroj médií: F1.

Podobné články