PRÁCE 🧰

Policejní Superb měří na omezenou vzdálenost a za jízdy kontroluje platnost STK

2. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Málo se to ví, ale většina policejních aut je neoznačená. K září letošního roku měla flotila aut Policie České republiky 8 012 vozidel, která nebyla označena žluto-modrými polepy. Z dálky dobře rozpoznatelných, tedy těch polepených aut bylo 4 648. A právě mezi ta neoznačená spadají i některé Škody Superb.

Neoznačená policejní Škoda Superb

Neoznačených aut má Policie ČR víc 

Od civilní verze, kterou si může běžný smrtelník koupit, se ta policejní nijak neliší. Z důvodu častého vytáčení za studena je pod kapotou dvoulitrový motor 2.0 TSI. Výkon 206 kW je dostatečný i pro dálniční jízdu vyšší rychlostí. Ta však nejde přes 250 km/h – vůz má funkční omezovač nejvyšší rychlosti, který nelze odblokovat, protože by tím padla záruka na auto.

Měří a nahrává

Hlavní zbraní „neviditelného“ auta je ale technické vybavení. Superb umí měřit za jízdy vozidla jedoucí ve stejném směru. K tomu slouží mikrovlnný radar, který ve spojení s kamerou přestupek zaznamená. Běžně se měří na zhruba 30-60 metrů, což na papíře vypadá jako docela omezující, v praxi to nicméně bohatě postačuje. Kromě měření umí vůz za jízdy i číst registrační značky aut a porovnávat je s databází odcizených vozidel, najde-li nějaké, které je v pátrání, policisté se o tom samozřejmě okamžitě dozví. Stejně tak systém upozorní na auto, které má propadlou technickou kontrolu.

Pro stacionární měření je k dispozici i ruční laserový radar. Ten má zásadní výhodu v tom, že jeho paprsek antiradarový systém neregistruje a zvládá měřit na velmi velké vzdálenosti. Teoreticky i třeba na kilometr, v praxi policistovi stačí jednotky stovek metrů.

Veškeré dění před i za autem snímají kamery. Jakmile řidič pootočí klíčkem, zapne se záznam, který běží ještě 15 minut poté, co motor zhasne. Pro případné přestupky třeba při předjíždění tak mají policisté k dispozici důkazy ve formě videozáznamu. Policejní Škoda Superb je samozřejmě vybavena majáky, ačkoliv ty nenarušují obrys karoserie, takže nejsou na první pohled viditelné.

Defibrilátor i neprůstřelná vesta

Na palubě, respektive v kufru, je výbava pro různé situace, jaké mohou na silnicích policisty potkat. Dojde-li k nehodě, kde je třeba rychle zahájit resuscitaci, pomůže AED, tedy automatický defibrilátor, se kterým zvládne pracovat i nevyškolený laik. K označení místa nehody za snížené viditelnosti zase mohou policisté použít světelné šipky, které jsou vidět už z dálky.

Samozřejmostí je přístroj na měření hladiny alkoholu v dechu, stejně jako jednorázové testy na návykové látky. K náčrtku dopravní nehody, respektive pro zjištění vzdáleností, slouží měřicí kolečko. A krom hotovosti mohou hříšníci zaplatit i prostřednictvím platebního terminálu. Dramatičtější situace mohou vyžadovat neprůstřelné vesty, zastavovací pásy, eventuálně hasicí přístroj. To vše s sebou policejní Škoda Superb vozí.

Civilní Superb a jeho výbava

Zdroj info: Policie České republiky.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články