PRÁCE 🧰

Vánoční trhy v zahraničí na „last minute“: Kam se dostanete autem z Prahy do 4 hodin

19. 12. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet

Do nejkrásnějších svátků v roce zbývá posledních pár dnů. Že jste se ještě pořád nenaladili na tu správnou vánoční náladu? Zajeďte si na adventní trhy k našim zahraničním sousedům, kam se autem dostanete za pár hodin.

Vánoce na „last minute“: Na tyhle trhy se dostanete autem do 4 hodin

Vánoční trhy v Norimberku: Jedny z nejkrásnějších i nejstarších

Vánoční trhy v Norimberku jsou považovány za ty nejkrásnější v celém Německu. Stánků bývá na náměstí Hauptmarkt víc než 180 a nechybí ani zábavný program pro děti. Ochutnat můžete místní svařák, perník zvaný Lebkuchen, pražené mandle nebo vyhlášené německé klobásy.

Nejrychlejší trasou to sem máte z Prahy 2,59 hod. S parkováním je v okolí náměstí Hauptmarkt problém stejně jako u jiných velkých měst. V blízkosti centra asi zadarmo nezaparkujete. Hotely mají vlastní parkoviště, ale ta jsou jednak drahá, jednak plná. Nejvýhodnější volbou jsou proto parkovací domy, kde celodenní stání vychází na 13 € až 15 €. Trhy můžete navštívit až do Štědrého dne.

Adventní trhy ve Vratislavi: Vydat se sem můžete i na Silvestra

Pokud Vás lákají vánoční trhy v Polsku, z Prahy to máte nejblíž do polské Vratislavi, kde se trhy konají po celém městě a jejich hlavní baštou je středověké náměstí Rynek. Najdete tady několik desítek stánků i třípatrový pohádkový dům s vyhlídkou.

Prodejní stánky na vánočním trhu ve Wroclawi jsou otevřeny každý den od 10 až do 21 hodin s výjimkou 26. prosince 2022, kdy je otevřeno pouze od 13 do 21 hodin a 31. prosince 2022, kdy se prodává pouze do 17 hodin.

Autem se tady dostanete za 3,48 hod a zaparkovat můžete v jedné ze tří zón, které se od sebe liší pouze sazbou za hodinu parkování. Ta se pohybuje mezi 1–3 PLN a konkrétní částku najdete vždy na informační ceduli u parkovacího automatu. Auto můžete nechat i v parkovacích domech, které jsou ale poněkud dražší (cca 6 – 15 PLN).

Vánoce na „last minute“: Na tyhle trhy se dostanete autem do 4 hodin

Vánoční trhy Berlín: Přes 70 trhů, kde mají luxusní currywurst

V Berlíně najdete cca 70 adventních trhů, které jsou rozeseté prakticky po celém městě. Ty nejslavnější najdete na náměstí Gendarmenmarkt, kousek od slavné ulice Pod Lipami (Unter den Linden). Kromě stánků se svařákem a oblíbeným currywurstem, se můžete těšit i na řadu vystoupení akrobatů, tanečníků, pěveckých sborů i žonglérů. Ve vyhřátém stanu zase můžete pozorovat řemeslníky při práci. Trhy tady zpravidla pořádají až do Štědrého dne.

Autem se sem dostanete zhruba za tři a půl hodiny. Bezplatné parkování v Berlíně je možné na všech ulicích, které nejsou označené značkou zpoplatněného parkování nebo osazené automaty. Oficiální mapu zón placeného stání najdete na městském webu fbinter.stadt-berlin.de. Všude mimo žlutě vyznačené oblasti lze parkovat na ulicích zdarma bez časového omezení. I zde jsou samozřejmě k dispozici krytá garážová stání, kde zaparkujete na celý den za 12 € až 15 €.

Adventní trhy Vídeň: Klasika, která neomrzí

Vánoční trhy Vídeň jsou pořádány po celém městě. Ty nejkrásnější však už tradičně najdete na náměstí Rathausplatz, kde se konají až do 26. 12. 2022 vždy od 10:00 do 21:30. Výjimkou je pouze Štědrý den a Druhý svátek vánoční, kdy končí už v 18:30. Najdete tu více než 150 stánků, venkovní kluziště o velikosti 3 000 m², ruské kolo, kolotoč nebo sobí vlak.

Autem se sem dostanete za necelé tři a půl hodiny. Od března 2022 platí ve Vídni regulace v podobě souvislých a zpoplatněných zón krátkodobého parkování, zahrnujících takřka celé katastrální území města. Krátkodobé parkování vás vyjde na cca 1,10 €/30 min, proto doporučujeme nechat auto v parkovacích domech nedaleko centra (cena od 3,60 € za den) a dojet na trhy veřejnou dopravou.

Vánoce na „last minute“: Na tyhle trhy se dostanete autem do 4 hodin

Adventní trhy Drážďany: Když nechcete ztrácet čas

Ani v Drážďanech adventní atmosféra nechybí. Navíc to sem máte z Prahy doslova „co byste kamenem dohodili“. Cesta na Štrýclmarkt, coby nejstarší adventní trh v Německu, sem trvá zhruba hodinu a půl. Ve stáncích si můžete zakoupit výsledky řezbářského umění, lužické látky s modrotiskem i tradiční vánoční ozdoby, tzv. Ochranovské hvězdy. Nechybí samozřejmě ani oblíbená drážďanská štola nebo klobásy.

Zaparkovat můžete v nadzemní garáži, která je součástí nákupního centra Galerie na Prager Strasse. Ta je od náměstí Altmarkt, kde se trhy Štrýclmarkt konají, vzdálená zhruba 400 metrů. Tam stojí parkování na hodinu 1,50 €, sazba za celý den je 5 €. Na pozemním parkovišti hned vedle stojí parkovné během týdne 0,5 € za 20 minut, ale o víkendu je to 0,5 € za hodinu. Vánoční trhy v Drážďanech jsou letos otevřeny od 23. 11. do 24. 12. 2022 denně vždy od 10–21 h.

Zdroj info: Krakow Official Website, Dresden Official Website, Wroclaw Official Website.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články