PRÁCE 🧰

Operativní leasing a jeho výhody

1. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat operativní leasing Koupě auta na operativní leasing

Pro některé řidiče je lepší mít operativní leasing na auto, než ho splácet na úvěr a zbytečně se zadlužovat. Ostatně, kdo by nechtěl mít každé dva roky zcela nový vůz?

Výhody operativního leasingu

Články na téma výběr auta na operativní leasing:

  1. Známe auta, která lze pořídit nejlevněji na operák
  2. Výhody operativního leasingu - právě čtete
  3. Auto na operák na rok
  4. Zabavená auta z leasingu na prodej

Je operativní leasing výhodný?

Mít v dnešní době automobil není už jen výsada vyvolených. Občas se ale může stát, že lidé nemají na koupi auta hotovost, nechtějí si brát ale ani úvěr, a tak mohou zvolit financování v podobě operativního leasingu. Tato forma má hned několik výhod, které se mohou zdát výhodnější a lepší, než platit splátky úvěru a muset se o auto navíc ještě starat. Navíc mít auto na operák bylo v dřívějších dobách výsadou jen velkých firem, dnes už se doba změnila a operák si může vzít prakticky kdokoli, kdo má řidičák a finance na měsíční splátku. Jaké jsou tedy hlavní výhody operativního leasingu?

Flexibilní doba pronájmu

Ať už si chcete pronajmout auto na rok nebo dva, je to čistě na vás. Avšak nutno podotknout, že poslední roky leasingové společnosti upřednostňují dlouhodobější pronájmy, aby se jim zápůjčky více vyplatily. Avšak pokud budete dobře a vytrvale hledat, jistě dokážete najít i operák na rok, v některých případech i jen na půl roku. Nabídka ale nebude tak široká jako v případě 24 a 36 měsíců pronájmu.

Široká nabídka vozidel

Doby, kdy jste si mohli pronajmout jen určitý model od určité značky, jsou už dávno pryč. Dnes v nabídkách naleznete auta všech druhů karoserií. Ať už jste rodina nebo singl, upřednostňujete SUV nebo sedan, je to jedno. Každý člověk si dokáže vybrat dle svého gusta. Navíc v nabídkách lze najít i elektromobily, jen jejich cena bude poněkud vyšší než u aut se spalovacími motory.

Náklady na provoz a cena

Velká výhoda operativního leasingu zejména pro lidi, kteří se nechtějí starat o provoz vozu - tedy servisy a další záležitosti. Většinou si můžete vybrat dva druhy. V první, tedy v základní verzi, máte v měsíční splátce zahrnut pronájem vozu, povinné ručení, havarijko a v některých případech i připojištění skel. Komplexnější varianta mimo toto všechno ve splátce zahrnuje ještě pravidelné servisní prohlídky, asistenční služby v případě poruchy, dálniční známku a zimní výbavu (tedy zimní pneumatiky a jejich uskladnění).

Co se týká podnikatelů a živnostníků, tak jejich splátky obsahují ještě silniční daň a koncesionářský poplatek za radio (tyto dva artikly se u fyzických osob neplatí). Navíc měsíční pronájem za vozidlo si mohou dát do nákladů firmy - jako nákladovou položku.

Cena za pronájem je flexibilní a lidé se mohou rozhodovat nejen dle modelu auta, ale také toho, kolik chtějí za auto měsíčně utrácet. Lze tak najít operáky i za 4,5 tisíce korun s DPH, a oproti tomu i za 17 tisíc korun. Volba už je na každém. Měsíční splátka je po celou dobu pronájmu fixní a její výše se nemění. Navíc nikomu nemusíte ukazovat své příjmy, a tak se operák hodí i pro lidi s nižšími příjmy, kteří by nemuseli například na spotřebitelský úvěr dosáhnout.

Možné odkoupení vozu

Jakmile uplyne doba pronájmu a zejména pokud se jednalo o dlouhodobý pronájem, může vám společnost poskytnout auto k odkoupení. Stačí, když zaplatíte částku a vozidlo je vaše. Tato výhoda operativního leasingu se hodí zejména v případech, kdy jste si na vůz natolik zvykli, že byste si možná pro další roky pronajmuli úplně ten samý.

V takových případech si jen dávejte pozor, abyste odkoupením auta nezaplatili víc, než kdybyste si šli auto koupit do bazaru. Přeci jen zaplatit například o 40 tisíc víc, je už na konečném rozpočtu poněkud znát.

Zdroj médií: redakce.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články