PRÁCE 🧰

Je vhodné si vzít úvěr na auto?

30. 12. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat spotřebitelský úvěr Výběr spotřebitelského úvěru

Člověk, který nedisponuje dostatečnou hotovostí, bude asi při koupi auta uvažovat nad dvěma možnostmi. Buď půjde cestou leasingu nebo úvěru.

Komu se vyplatí úvěr na auto

Články na téma jaký spotřebitelský úvěr:

  1. Komu se vyplatí úvěr na auto - právě čtete
  2. Úvěr na auto bez akontace

Co je úvěr a jaké možnosti máte, jsme se rozpovídali v jiném článku. Dnes si rozebereme to, jestli se vyplatí si vzít úvěr a na jaká negativita můžete narazit.

V první řadě by si měl člověk uvědomit, zda-li má opravdu dostatečné finanční prostředky na to, aby zvládl měsíčně splácet. Pokud tomu tak není, doporučujeme se na auto vykašlat a předejít finanční pasti, do které byste se jisto jistě dřív nebo později dostali. Stačí se totiž opozdit s jednou splátkou a už to může být problém - jak v případě bankovních, tak i nebankovních institucí. Brát si totiž další půjčku kvůli splátce auta, je holý nesmysl. Na konec se totiž dostanete do takové dluhové pasti, že budete rádi, když vám projde oddlužení.

Ten, kdo ale penězi disponuje a je si jistý, že bude mít i na měsíční splátky (včetně úroků), může zauvažovat nad tím, jak velkou akontaci složí. Čím větší částka to bude, tím se stanete pro banku důvěryhodnějším subjektem. Navíc si právě akontací pokrátíte cenu vozu a budete si tedy půjčovat zlomek z ceny. To znamená kratší dobu splácet a mít nižší úroky. Kromě toho, když budete chtít složit akontaci, je pak větší pravděpodobnost, že vám bankou bude schválen spotřebitelský úvěr.

Velkou výhodou oproti například leasingu je, že auto vám patří. To znamená, že jakmile celý úvěr splatíte, auto zůstává ve vašem vlastnictví, což u leasingu neplatí. Negativem tohoto ale je, že pokud přestanete splácet, bude zřejmě auto předmětem zabavení a následně prodáno na pokrytí dlužné částky, nebo se jej budete muset vy sami zbavit, abyste měli peníze. Na to si dávejte pozor zejména u zpětného úvěru, kdy v případě neplacení splátek, můžete o auto přijít velmi rychle.

Poslední bod se týká osob, které už úvěr mají a poctivě jej splácejí. Možná je to na začátku netrápilo a smlouvu si příliš nečetli, jenže může nastat taková situace, kdy přijdete k většímu obnosu peněz a budete se chtít z úvěru předčasně vyplatit. To je samozřejmě chvályhodné, jenže některé instituty s tím pracují tak, že za předčasně zaplacený úvěr napočítávají penalizaci. To znamená, že byste ve finále mohli za úvěr přeplatit víc, než kdybyste zůstali u splátek. V případě tedy, že teprve úvěr budete podepisovat, se na tuto možnost doptejte, ať pak nejste příliš překvapení.

Máte tedy auto na úvěr smysl?

Rozhodně ano pro osoby, které jsou schopny pokrýt měsíční splátky a mají tedy našetřenou nějakou zásobu peněz, kdyby se náhodou stalo, že vypadne krátkodobě příjem. Ti, kteří na tom nejsou zas tak stabilně, by si měli především vypočítat, jak se jim úvěr vyplatí. Samozřejmostí je, že výše splátek bude vždy záviset na možnostech klienta. Pokud nebudete chtít rodinný rozpočet příliš zatěžovat, je možné se domluvit na nižší částce, pak ale počítejte s tím, že logicky o to déle půjčenou částku budete splácet. Na internetu si můžete úvěr na auto vypočítat. Existují kalkulačky úvěru na auto a také různé srovnávače.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články