PRÁCE 🧰

Trh s ojetými vozy po koronavirové krizi znovu ožívá

4. 6. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Česká ekonomika se prakticky zastavila s vlnou přicházející epidemie nového typu koronaviru v zemi. Všechny autobazary mohly zaznamenat v březnu prudký pokles zájmu o koupi nebo prodej ojetých vozů.

V březnu poklesla nabídka ojetých vozů o 13 tisíc kusů, v dubnu to bylo už o 20 tisíc aut za měsíc. Naopak v květnu bylo zaznamenáno oživení trhu a nabídka ojetin se ustálila na 110 tisíc ojetých automobilů. Očekává se, že následující měsíce budou stejně přínosné jako květen a nabídka vozů bude jen stoupat. Statistika vyplývá z dat společnosti AURES Holding, která se zabývá kontinuálním sledováním trhu.

Koronavirus se tak stal velmi silným ekonomickým hybatelem ve všech odvětvích ekonomiky. Prakticky ze dne na den se muselo zastavit obchodování s automobily. I přesto zájem o nákup či prodej ojetin u zákazníků přetrvával, avšak z vládních nařízení ohledně přístupu k nákaze se nemohlo ustoupit. Naštěstí lidé přetrpěli krizi a nyní zájem o ojeté vozy stoupl o 37 %. Jak je vidět, vše se ubírá správným směrem a snad se ekonomika, nejen ta automobilová, brzy zase nastartuje.

Na trhu s ojetinami se nyní objevuje více než 110 tisíc ojetých vozů. Nejčastější automobily dosahují ceny v průměru 145 tisíc korun a s průměrným nájezdem 152 tisíc kilometrů.

Mezi inzerovanými ojetinami nejčastěji naleznete ojeté vozy Škoda a ojeté vozy Volkswagen. Konkrétně se jedná o modely Škoda Octavia, Škoda Fabia, Volkswagen Passat a Volkswagen Polo.

V květnu se také potvrdil nový nastupující trend na trhu ojetin, kterým je větší zájem o zánovní automobily. Jen v minulém měsíci jste v nabídce autobazarů mohli objevit více jak 6 500 zánovních vozů rokem výroby 2016 a s průměrnou cenou 330 tisíc korun.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články