PRÁCE 🧰

Tolerance alkoholu za volantem v Česku i Evropě

6. 1. 2021 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Alkohol za volantem Tolerance alkoholu v zemích Testery pro řidiče Cestování do zahraničí Tolerance alkoholu na cestách

Zatímco v Čechách přijdete o papíry, jakmile si dáte jedno pivo a sednete za volant (pokud vás zastaví hlídka). V jiných zemích to tak nutně nemusí být. Víte, v jakých státech můžete beztrestně požít alkohol a usednout za volant

Tolerance alkoholu v krvi v ČR a Evropě

Články na téma limity alkoholu v ČR a cizině:

  1. Tolerance alkoholu za volantem v ČR a Evropě - právě čtete
  2. Tolerance alkoholu v Chorvatsku
  3. Tolerance alkoholu v USA

Při posuzování, jestli se v zahraničí před cestou napijete nebo ne, by měl rozhodnout i metabolismus člověka, protože někdo dokáže vypít jedno pivo a je v pohodě, ale jiný člověk si dá stejné pivo a má úplně jinou hodnotu promile. K tomu, jestli jste v pohodě a vejdete se do povoleného limitu alkoholu v krvi, by vám ke zjištění mohl pomoci alkohol tester.

Alkohol za volantem v ČR

Právní úprava je v Česku přísná, a tak nepřipouští žádnou hodnotu lihoviny v krvi - tedy v České republice platí nulová tolerance. Úprava se netýká jen řidičů, ale také cyklistů, motoristů i jezdců na zvířeti.

Odbourávání alkoholu z krve

Pokud vás zajímá, jak dlouho se z těla odbourávají jednotlivé lihoviny, tak u muže, který váží 80 kilogramů je to následovně:

  • 0,5 litru piva (desítka) -> 2 hodiny 15 minut
  • 1 litr piva (desítka) - > 4 hodiny 30 minut
  • 0,5 litru piva (dvanáctka) -> 2 hodiny 45 minut
  • 1 litr piva (dvanáctka) -> 5 hodin 30 minut
  • 0,2 litru vína -> 2 hodiny 28 minut
  • 1 litr vína -> 12 hodin 20 minut
  • 0,5 dcl 40% lihoviny -> 3 hodiny 15 minut
  • 3 dcl 40% lihoviny -> 13 hodin 30 minut

Výrazně odlišné časy vyprchávání alkoholu jsou u ženy, která váží v průměru 60 kilogramů:

  • 0,5 litru piva (desítka) -> 3 hodiny 42 minut
  • 1 litr piva (desítka) -> 7 hodiny 24 minut
  • 0,5 litru piva (dvanáctka) -> 4 hodiny 31 minut
  • 1 litr piva (dvanáctka) -> 9 hodin 12 minut
  • 0,2 litru vína -> 4 hodiny 4 minut
  • 1 litr vína -> 20 hodin 22 minut
  • 0,5 dcl 40% lihoviny -> 3 hodiny 42 minut
  • 3 dcl 40% lihoviny -> 22 hodin 13 minut

Řízení pod vlivem alkoholu může být považováno jak za přestupek, tak ale i za trestný čin - záleží, jaké množství alkoholu řidič požil a také jestli způsobil dopravní nehodu pod vlivem omamných látek (tedy v tomto případě alkoholu).

Tolerance alkoholu v krvi

Hraniční sousedi Česka

Polsko

U naších východních sousedů platí, že pokud vás zastaví policie a naměří hodnotu 0,2 promile, pak hrozí pokuta až 30 tisíc korun. Jakmile je hodnota nad 0,5 promile pak hrozí i odnětí svobody.

Německo

Zde by si měli dávat pozor především mladí do 21 let a nevyježdění řidiči, kteří mají teprve chvíli řidičák. Pro ně totiž platí nulová tolerance. Pro ostatní je hranice benevolentnější a to s hranicí 0,5 promile. Cyklisté se mohou napít až do 1,6 promile. Pokud ale někdo překročí stanovenou hranici, pak mu hrozí pokuta až 1500 eur a odebrání řidičáku.

Náš tip: Ohledně alkoholu za volantem je dobré být obezřetný a zodpovědný. To samé platí i pro cestovní pojištění, které je jistotou na cestách do zahraničí. Nechte si dle vašich požadavků vypočítat nejvýhodnější cestovní pojištění přes online kalkulačku.

Slovensko

Stejně jako u nás platí u Slováků nulová tolerance alkoholu v krvi. Pokuta se pak šplhá až do 30 tisíc korun.

Rakousko

Pro ty, kteří nemají řidičák déle jak dva roky nebo řídí MHD platí pravidlo 0,1 promile alkoholu v krvi. Ostatní si mohou dát trochu více alkoholu, a to až do hodnoty 0,5 promile. Cyklisti mají horní hranici 0,8 promile. Pokud někdo překročí hranici alkoholu v krvi může ho čekat pokuta až 160 tisíc korun. 

Ostatní státy Evropy

Španělsko

V zemi zalitém sluncem si také nějaké pivo přes den můžete dát, neboť hranice pro alkohol v krvi je 0,5 promile. Řidiči MHD nebo profesionální řidiči mají povolen limit 0,3 promile.

Itálie

I zde platí hranice 0,5 promile. Ale pozor, čím vyšší je množství alkoholu v krvi, tím vyšší je pokuta. Může se tak klidně stát, že zaplatíte za přestupek až 1300 eur.

Francie

Země galského kohouta je na tom podobně jako zbytek Evropy - tedy 0,5 promile.

Velká Británie

Na britských ostrovech platí, že cyklista toho může vypít kolik chce, ale musí se při cestě domu udržet na kole. V opačném případě platí pokutu. Co se týká řidičů, tak u nich je povolená hladina 0,8 promile. Pokud se překročí, pak může účastník silničního provozu očekávat pokutu až 150 tisíc korun.

Švédsko

Pro cyklisty platí totéž co v Británii. Řidiči ale musí na svém apetitu ubrat, neboť pro ně platí hranice 0,2 promile alkoholu. Po překročení limitu se platí poměrně vysoká pokuta, protože jak je známo, ve Švédsku není úplně levno, a tak by vás jeden výlet mohl vyjít nepříjemně draho. Navíc k pokutě hrozí ještě měsíc ve vězení a odebrání řidičáku.

Buďte připraveni: Pokud máte letos v plánu cestu za hranice, neponechávejte věci náhodě. Pořiďte si připojištění, které zvládne pokrýt rizika, jež nechce na dovolené řešit žádný řidič (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Rizika můžete připojistit v rámci klasického cestovka, případně se nebojte zainvestovat do krátkodobého havarijního pojištění.
Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články