PRÁCE 🧰

Tip na výlet autem: vyhlídka na Vrané nad Vltavou

9. 12. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Autem se projedete jen kousek - podle toho odkud pojedete samozřejmě, za to procházka to bude parádní. Nezapomeňte tedy na pevnou obuv, která je na našich výletech už samozřejmostí a také přibalit nějakou svačinu.

Tip na výlet autem: vyhlídka Vraná nad Vltavou

Největší výhodou je, že na vyhlídku můžete vyrazit prakticky kdykoli - jen v zimě si dávejte pozor na skalnaté okraje, které nejsou nikterak označené ani zabezpečené, tak ať vám neujede noha. Bylo by to nejspíš naposled.

Ať už vyrazíte z kteréhokoli okraje České republiky, do navigace si zadejte Zbraslav - tu u Prahy, jinak si uděláte jinačí výlet. Zaparkovat se dá snadno na cestě do lesa v ulici Na Baních - tedy na jejím konci či začátku, podle toho odkud pojedete, nicméně je to ten bod, kde se sjíždí na D4 (Strakonickou) - k okraji cesty se vejde zhruba 7 aut (v mapě vyznačeno modrou barvou). Často odtud lidé vyráží na houby nebo procházky po okolí. Startovní čára k vyhlídce je to i pro vás. Alternativním řešením je pak zaparkovat na Zbraslavském náměstí a městskou dopravou se dovést až do zastávky K Chatám. Odtud jen přejdete silnici, pozor ať vás něco nesrazí, a můžete se vydat na cestu.

Mapa na vyhlídku

Když jsem zde byla poprvé, řídila jsem se podle navigace v telefonu, ale vy se můžete snadno orientovat podle dřevěného plotu obory, kterou budete muset prakticky celou obejít a že to nějaký ten kilometřík bude. Cesta je ušlapaná a viditelná, lze tak odvodit, že zde chodí lidé často - nemůžete se ztratit. Budete v lese, a tak není výjimkou, že potkáte i nějakou srnku, jiná zvířata nejspíše ne - přeci jen se vás budou bát víc než vy jich. Pokud se vydáte na cestu někdy jindy než v létě, pak pozor na bahnité úseky, aby vám váš společník nevynadal, že mu uděláte bordel v autě, ještě byste si to nakonec museli odpracovat (vtip).

Celou cestu půjdete po rovince, do závěrečného kopce si ale trochu víc máknete a možná vás druhý den budou bolet nohy. Avšak za tu nádheru, co se vám následně naskytne, to prostě stojí. Pokud chcete ještě o něco lepší zážitek, pak se vydejte do dubového lesa po levé straně a odtud se vám naskytne výhled na Vrané jako z pohádky. Za jasného dne dohlédnete opravdu daleko. Bohužel se zde nenachází žádná lavička, a tak se budete muset posadit na kámen - případně si vzít nějakou deku s sebou, ať nesedíte na studené zemi. A právě tady si můžete dát se svojí polovičkou skleničku nealkoholického šampáňa.

Vyhlídka na Vrané

Při pozorování krajiny si můžete poslechnout šum lesa nebo zpěv ptáků. Nakonec, teď se hodí i ta svačina, kterou jste možná (ne)zapomněli přibalit na cestu a rozhodně pití, protože procházka dá celkem zabrat a pravidelný příjem tekutin je zapotřebí.

Až se pokocháte krajinou a uděláte si pár fotek, můžete se vrátit stejnou cestou zpět k autu nebo na zastávku. Pokud byste chtěli něco dobrého a teplého do žaludku, pak zavítejte do místní české restaurace Škoda lásky nebo se nechte unášet na mexických vlnách v restauraci Barabizna - která je mimochodem v Praze svou kuchyní vyhlášená.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články