PRÁCE 🧰

Tip do mrazivého rána - zapněte si vyhřívání zrcátek

18. 1. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nejen přední a zadní sklo u auta může být vyhřívané, spousta aut, troufáme si tvrdit, že většina, má vyhřívaná i zpětná zrcátka. Nebojte se tuto funkci využívat.

Tip do mrazivého rána - zapněte si vyhřívání zrcátek

Články na téma zrcátka v autě:

  1. Tip do mrazivého rána - zapněte si vyhřívání zrcátek - právě čtete
  2. Mrtvý úhel - lze si na něj dát pozor?
  3. Nastavení zpětných zrcátek
  4. Jak vyměnit zrcátko u auta

Dost možná o tom nevíte

Se zrcátky je ten problém, že je obvykle člověk zapomene oškrábat, když zbavuje vůz námrazy na sklech. Přitom zrcátka lze velmi rychle námrazy zbavit, stačí jenom vědět jak. Světe div se, bohužel to spousta řidičů netuší, ale jejich vůz je vybaven funkcí rozmrazování právě i zrcátek. Velmi často je přitom tato funkce spojena s elektricky ovládanými zrcátky.

Kde hledat?

Jestli chcete vědět, zdali vyhřívání zrcátek auto má, hledejte symbol, který je podobný těm na vyhřívání skel. Akorát logicky se zrcátkem. Obvykle ho najdete na nějakém tlačítku na palubní desce, eventuálně přímo u ovladače naklápění zpětných zrcátek. Třeba u škodovek bývá součástí přímo takové toho "točítka". Což s sebou mimochodem nese sem tam i problém - lidé netuší, kdy je vyhřívání zapnuto a kdy ne, často nemá totiž žádnou signalizaci.

Ovládání zrcátek automobilu

Vesele vyhřívejte

Netušíte-li, kde tlačítko je, podívejte se do manuálu k autu. Tam se často dozvíte třeba i to, že vyhřívání zrcátek se zapíná samo, pokud je zapnuté vyhřívání předního nebo zadního skla. Když se ještě vrátíme k těm škodovkám, tak někteří řidiči o tom ani nevědí, ale mají zapnuté vyhřívání neustále - mají totiž otočný ovladač v prostřední, tedy "vyhřívací" poloze. Zbytečně tak zatěžují baterii a alternátor auta, ačkoliv ne nijak zásadně.

Symbol vyhřívání zpětných zrcátek

Dá se dodělat dodatečně

V případě, že váš vůz vyhřívaná zrcátka nemá, dá se tato funkce dodělat dodatečně. Samozřejmě nesmíte očekávat vizuální čistotu provedení, jako když je vyhřívání udělané z výroby. Ale na internetu se dají najít jakési vyhřívané plošky které fungují po připojení napětí. Jsou přímo dělané na zrcátka a prodávají se v různých velikostech. Je to investice zhruba kolem pětistovky, plus samozřejmě nějaký čas, který zabere "bastlení".

Zdroj info: Weby výrobců.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články