PRÁCE 🧰

Jaké letní pneumatiky v rozměru 195/65 R15 vybrat pro letní sezónu 2023?

21. 3. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneumatik Testy letních pneu Testy pneu dle roků Testy pneu dle rozměru

S blížícím se letním obdobím přichází neodmyslitelně také otázka výběru správných pneumatik pro vaše vozidlo. Správně zvolené letní pneumatiky zajistí nejen bezpečnou jízdu, ale také optimální výkon vozidla v letních podmínkách. V tomto článku shrnujeme nezávislé testy a prezentujeme výsledky, které mohou pomoci při výběru správných letních pneumatik 195/65 R15 na váš vůz.

Test letních pneu 195/65 R15 2023

Články na téma testy letních pneumatik dle rozměru R15:

  1. Test letních pneumatik 185/65 R15
  2. Test letních pneumatik 195/65 R15
  3. Test letních pneu 195/65 R15 2023 - právě čtete
  4. Letní pneu v rozměru 195/55 R15 - které koupit?
  5. Průvodce výběru letních pneumatik 195/50 R15

Rozměr pneumatik 195/65 R15 je poměrně běžný a vyskytuje se na mnoha různých typech vozidel. Nejčastěji se však tento rozměr používá na menších a středních vozidlech. Konkrétně můžeme tento rozměr pneumatik najít například na vozidlech Volkswagen Golf, Škoda Octavia, Toyota Corolla, Hyundai i30, Opel Zafira, Peugeot 308, Citroën C4 nebo Ford Focus.

I když pro daný rozměr zatím nejsou k dispozici nejnovější testy, stále máme možnost porovnat starší verze. Obvykle se výsledky testů příliš neliší a pneumatiky z testu z roku 2018 či jejich nové verze mohou být dobrou volbou i v roce 2023. Samozřejmě, každý řidič má své preference a pokud je zvyklý na určitou značku pneumatik, není důvod proč ji měnit. Tento test je od německého Autobildu a zde jsou jeho výsledky.

Hankook K125 Ventus Prime 3

První místo obsadily pneumatiky Hankook. Hankook je jedním z největších výrobců pneumatik na světě, se sídlem v Jižní Koreji. Společnost byla založena v roce 1941 jako Chosun Tire Company. Pneumatiky Hankook jsou skvěle hodnoceny pro svou kvalitu a výkon, a to nejen v oblasti osobních vozidel, ale také v oblasti nákladních vozidel, zemědělských strojů a průmyslových strojů.

Pneumatiky patří do prémiové třídy a jsou obvykle vyrobeny s použitím nejmodernějších technologií a materiálů, aby poskytovaly optimální vlastnosti a výkon v nejrůznějších podmínkách. Prémiové pneumatiky jsou vysoce kvalitní pneumatiky určené pro náročné řidiče, kteří si cení výkonu, bezpečnosti a komfortu. Výrobci prémiových pneumatik také obvykle poskytují delší záruky a vyšší úrovně podpory zákazníků.

Pneumatiky Hankook K125 Ventus Prime 3 195/65 R15 mají asymetrický dezén běhounu, což zajišťuje vysokou stabilitu a přilnavost na suchu i mokru. Díky speciálnímu složení směsi gumy mají pneumatiky nízký valivý odpor, což vede k nižší spotřebě paliva a snížení emisí oxidu uhličitého. Kromě toho pneumatiky Hankook K125 Ventus Prime 3 produkují méně hluku než mnoho konkurenčních pneumatik. Celkově jsou pneumatiky Hankook K125 Ventus Prime 3 velmi kvalitní a spolehlivé pneumatiky pro každodenní použití na osobních automobilech. Pneumatiku v tomto rozměru můžete v průměru pořídit za 1 500 korun.

Continental PremiumContact 5

Na druhé místo německý Autobild v roce 2018 umístil pneumatiky Continental PremiumContact 5. Společnost Continental je jedním z předních výrobců pneumatik na světě a nabízí širokou škálu pneumatik. Specializují se především na výrobu kvalitních a bezpečných pneumatik, které nabízejí nejvyšší výkon v různých podmínkách. Continental investuje do neustálého vývoje nových technologií a materiálů, aby svým zákazníkům poskytoval nejmodernější a nejlepší pneumatiky na trhu.

Bez výrazných slabin se pneumatiky Continental PremiumContact 5 předvedly skvěle. Tyto pneumatiky nabízejí vynikající jízdní vlastnosti v různých podmínkách, včetně suchého i mokrého povrchu. Continental PremiumContact 5 mají symetrický dezén a široké drážky, které poskytují vynikající trakci a stabilitu na silnici. Tato pneumatika také nabízí nízkou hladinu hluku, což zvyšuje komfort při jízdě. Nová verze pneumatik Continental PremiumContact 6 195/65 R15 můžete zakoupit kolem 1 920 korun bez započtení ceny dopravy.

Falken Ziex ZE310 Ecorun

Třetí místo obsadily japonské Falkeny. Falken je japonská značka pneumatik, která patří do skupiny Sumitomo Rubber Industries. Značka Falken byla založena v roce 1983 a od té doby se stala jednou z vedoucích značek v oblasti výroby pneumatik pro osobní a užitková vozidla. Falken se zaměřuje na vývoj a výrobu pneumatik, které poskytují vynikající výkon a bezpečnost za přijatelnou cenu.

Mezi nejpopulárnější pneumatiky od Falken patří mimojiné i model Falken Ziex. Tyto pneumatiky nabízejí vynikající vlastnosti jako trakce na mokru, vysokou odolnost proti opotřebení a jsou poměrně tiché. Pneumatiky Falken se svými vlastnostmi vyrovnají prémiovým plášťům, ale jsou k dispozici s nižší cenovkou. Pneumatiky Falken Ziex ZE310 Ecorun 195/65 R15 je možné zakoupit v průměru za 1 500 korun.

Firestone Roadhawk

 Uživatelé uvádějí, že pneumatiky Firestone Roadhawk mají dlouhou životnost a odolnost proti opotřebení. Pneumatiky Firestone jsou dle uživatelů velmi tiché a poskytují pohodlnou jízdu. Mnoho uživatelů si cení poměru výkonu a ceny. Pneumatiku Firestone Roadhawk 195/65 R15 si můžete v průměru pořídit za 1 600 korun.

Fulda EcoControl HP

Pro zajímavost zmínit, že osmé místo v testu obsadily pneumatiky z ryze střední třídy. Tyto pneumatiky mají asymetrický dezén běhounu, který poskytuje vynikající trakci a stabilitu v různých podmínkách na silnici. Pneumatiky Fulda EcoControl HP jsou vybaveny technologií "AquaFlow", která pomáhá odvádět vodu z povrchu pneumatiky a zlepšuje tak odolnost proti aquaplaningu. Pneu Fulda EcoControl HP 2 195/65 R15 můžete pořídit (březen 2023) za asi 1 440 korun.

Výsledky testu letních pneu 195/65 R15 AutoBild

Tabulka s výsledky testu AutoBild 2018
MístoZnačka dezénuHodnocení
1.Hankook K125 Ventus Prime 3Vysoká přilnavost, životnost
2.Continental PremiumContact 5Nízká spotřeba, tichá
3.Falken Ziex ZE310 EcorunPříkladná
4.Firestone RoadhawkPříkladná
5.Michelin Energy Saver+Nízká spotřeba paliva, dlouhá životnost, ekologické vlastnosti
6.Pirelli Cinturato P1 VerdeSkvělý výkon na mokru i při brzdění, komfortní jízda
7.Bridgestone Turanza T005Skvělý výkon na mokrém povrchu.
8.Fulda EcoControl HPPneumatika střední třídy
9.Vredestein Sportrac 5Dobrá
10.Goodyear EfficientGrip PerformanceNízká spotřeba, tichá jízda
Zdroj info: Autobild, ADAC.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články