PRÁCE 🧰

Test dětských autosedaček aneb Kterou vybrat

13. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V dnešní době můžete na trhu objevit velké množství dětských autosedaček. Je pak na zvážení, kterou vybrat. Pokud se nebudete chtít řídit dle referencí svých přátel, pak se můžete mrknout na výsledek nezávislého dTestu o dětských autosedačkách.

Test dětských autosedaček - která je nejlepší?

Články na téma autosedačky:

  1. Co je isofix
  2. Jak vybrat autosedačku - tipy a rady
  3. Test dětských autosedaček - která je nejlepší? - právě čtete
  4. Crash testy autosedaček - výsledky a hodnocení

Dětské autosedačky dTest

Můžete si pročítat všelijaké testy, ale nakonec byste se při nákupu měli stejně rozhodnout podle sebe. Brát ohledy také na to, jak se vám s autosedačkou manipuluje, zda-li se v ní dítě cítí dobře a celkově jestli je to ta pravá. V některých případech může být rozhodující i cena.

dTest se věnuje opravdu přísnému testování dětských autosedaček pro všechny kategorie. Testování spočívá v nárazových zkouškách, instalaci autosedačky v autě, různém polohování opěrek a samozřejmě také uchycení dětské autosedačky. Při testech se zkouší jak boční, tak i přední náraz.

Při koupi autosedačky se řiďte vždy tím, aby byla homologovaná - tedy splňovala normu R44 nebo nově pro tzv. autosedačky i-Size normu R129. Nezapomeňte také na to, že to, co je zde napsané, neznamená samozřejmost, že si přesně tyto dětské autosedačky musíte koupit. Je to pouze doporučení a výsledek testu. Pro jakou dětskou autosedačku se na konec rozhodne, je už na vás. Vždy si ale přečtěte více recenzí - například od uživatelů, kteří si produkt už zakoupili - ať máte větší přehled a možná vám to pomůže se rozhodnout.

Dětská autosedačka pro miminko a batole (do 13 kilogramů)

Pro ty nejmenší děti se rozhlížejte po opravdu kvalitních kouscích. Dle dTestu vyšla nejlépe autosedačka Cybex Aton B u-Size, která je určená do výšky dítěte zhruba 87 centimetrů. Z celkového hodnocení vyšla dobře a pořídíte ji v obchodě už za 4 600 korun. Pokud byste ale chtěli zainvestovat víc, pak se můžete podívat například na Maxi Cosi Coral, která se prodává i se základnou a vyjde na 12 300 korun (bez základny 7 600 korun). V celkovém hodnocení dosáhla 78 %.

Levnější variantou může být ještě dětská autosedačka Joie i-Snug, kterou lze taktéž koupit se základnou nebo bez. Cena je pak buď 2 500 nebo se základnou 5 490 korun. Pozor si dávejte jen při manipulaci s ní a jako mínusová se hodnotila stabilita ve voze. Případně pro dítě do 18 měsíců se můžete podívat i na autosedačku Nuna Pipa Next, opět v nabídce se základnou. Stává se z ní tak hvězda mezi dětskými autosedačkami, protože má samé kladné body - zejména co se týká kvality zpracování a ochrany dítěte před nárazem. Pořídíte ji od 9 700 korun.

Autosedačka pro dítě do 4 let (do 18 kilogramů)

Nejvhodněji se jeví dětská autosedačka Besafe iZi Twist B, jejíž pořizovací cena je poměrně vyšší, a tak by nemusela být vhodná pro každého. V obchodě se dá pořídit za 16 tisíc korun. Jediné co by se dalo vytknout, je manipulace s ní v autě. Levnější variantou tak může být autosedačka Britax Römer Dualfix 2 R. Jen pozor na možnou chybnou instalaci do auta, na druhou stranu se dobře přizpůsobuje k růstu dítěte. Pořizovací cena je od 9 tisíc korun.

Autosedačka pro dítě do 12 let (do 36 kilogramů)

Na výběr je hned několik i rostoucí autosedaček. Nejlevnější, které můžete koupit jsou Cybex Pallas B-Fix nebo Cybex Solution B-Fix. Obě autosedačky pořídíte do 3 tisíc korun. Z testu vyplývá, že je s nimi dobrá manipulace a stejně tak dobře chrání dítě při případném nárazu. O něco dražší dětská autosedačka Maxi-Cosi Morion (4 645 korun) má o pár procent lepší testy a manipulace s ní je opravdu jednoduchá. Na pováženou je to u autosedačky Avova Sperling-Fix i-Size, která z testu vyšla jen jako uspokojivá - tedy jak ochrana dítěte, tak manipulace se sedačkou je pod 50 % hodnocení. Stejně tak cena je výrazně vyšší, a to 9 tisíc korun.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články