PRÁCE 🧰

Tepování interiéru auta krok za krokem

12. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Mytí a čištění auta

Každý interiér vozidla potřebuje jednou za čas vyčistit. Omytím plastových částí a vysátím koberečků to však nekončí. Co to je tepování interiéru a jak se to dělá?

Tepování interiéru auta, co to je a jak probíhá?

Čištění sedaček vyžaduje velkou špetku trpělivosti. Opravdu špinavý interiér nejde vyčistit za 20 minut. Tomuto rituálu je vždy potřeba věnovat dostatečné množství času. Pokud se na to necítíte, můžete svého mazlíčka svěřit do rukou profesionálům, kteří váš interiér vyčistí a bude vypadat jako nový. Za takové čištění však zaplatíte nemalé peníze a to si dnes, obzvlášť v této době, málokdo nerozmyslí. Naštěstí můžete své auto uspokojivě vyčistit i vy. Nevíte, jak na to? My vám poradíme, jak na tepování interiéru auta.

Na vyčistění interiéru můžete použít hned dvě metody. Takzvané suché čištění, kdy pomocí čistících prostředků a utěrky z mikrovlákna vyčistíte povrch sedaček. Tato metoda však nečistoty pouze maskuje a nečistí hloubkově. Pro kvalitní vyčistění se používá takzvané mokré čištění interiéru vozidla, jinak řečeno také tepování. Díky tomuto čištění se dostanou na povrch nečistoty z hlubších částí autosedaček a jiných povrchů. Vy tyto nečistoty pak jednoduše setřete nebo vysajte.

Jak postupovat při tepování interiéru vozidla

Tepování interiéru nelze vykonávat při mrazech nebo velkém horku - vždy si raději zajistěte prostor s ideální teplotou. Po zajištění vhodného prostoru si v autě ukliďte - vyhoďte prázdné obaly, kapesníky a jiné velké věci, které lze odnést a do auta nepatří. Poté vezměte vysavač a interiér vysajete – tím ho zbavíte hrubých nečistot, které by pak v mokrém čištění mohly zbytečně ztěžovat práci. K tepování je potřeba i speciální čistič. Ten prvně vyzkoušejte na méně viditelném místě, abyste věděli, jak působí a zda vám váš interiér akorát nezničí.

Interiér vozidla musí být suchý. V návodu u přípravku si zjistěte, kolik je třeba nastříkat a jak dlouho nechat působit (obvykle není potřeba moc). Nastříkáte přípravek na znečištěné místo a necháte jej působit. V případě, že chcete procesu pomoci (nebo si to přímo vyžaduje návod u přípravku), tak za pomocí jemnějšího kartáče “vetřete“ přípravek hlouběji do textilu.

Vlhkost, kterou přivedete do sedaček musí být přímo úměrná vašemu vysavači nebo tepovači. Všechny nečistoty spolu s vlhkostí následně vysajete a interiér necháte pořádně vyschnout, aby v sedačkách nezačala bujet plíseň. Pokud skvrny ze sedaček po tepování nevymizely, budete muset zopakovat celé kolečko i s čističem ještě jednou, dokud skvrny a jiné nečistoty nezmizí.

Zdroj info: Car and Driver, youtube.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články