PRÁCE 🧰

Teleskopická ráčna Parkside z Lidlu – praktická a levná náhrada klíče na kola

5. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Autodoplňky a příslušenství

Při svých výpravách za levnými nákupy jsem nedávno pořídil i teleskopickou ráčnu. V mém případě namísto klíče na kola, který jsem někde propil. A bez něj jsem v případě defektu nahranej.

Teleskopická ráčna Parkside z Lidlu

Běžný klíč prd vydrží

Na úvod si ještě dovolím malinkou kritiku těch běžných klíčů na kola. Všimli jste si někdy, jak jsou nepraktické? Ten základní, který dostanete k autu, taková ta klasická hokejka, není nic extra promyšleného. Při povolování těch šroubů na kole, které jsou zrovna dole, se obvykle zasekne o zem. Navíc šestihran má tendence se „rozjet“ v případě, kdy se člověk snaží povolit šroub, který před ním nějaký jantar dorval na krev.

Za ty peníze super

Inu, vypravil jsem se jednoho pátečního dopoledne s rodinkou na nákup do Lidlu a co nevidím! V mém oblíbeném regálu, kde se občas dají objevit doslova poklady, skvěla se pod slevou a cenovkou 249 korun teleskopická ráčna. Ihned se mi vybavilo, k čemu bych ji využil ve spojení s ořechem té správné velikosti. Sáhl jsem po ní s tím, že ji vyzkouším a uvidíme. Za ty prachy

Teleskopická ráčna Parkside z Lidlu

Doma jsem si hned nový nástroj vybalil a radostně jsem si ho prohlížel. Přiznávám, že mám někdy až dětinskou radost přesně z takovýchto levných, ale užitečných věcí. Provedení je, řekl bych dostačující. Žádná hitparáda, ráčna úplně hladký chod nemá, ale tu chromvanadiovou ocel bych výrobci věřil. Madlo je plastové, do ruky padne skvěle, řekněme, že slouží svému účelu.

Teleskopická ráčna Parkside z Lidlu

Na běžné použití je to tak akorát

Teď k té „teleskopičnosti“. Síla na ořech působící, se dá zvětšit prodloužením páky. Základní délka nástroje je 46 centimetrů, přičemž v plném prodloužení je to 60 centimetrů. Mezi tím je ještě 6 dalších poloh, takže patrně nehrozí, že by si uživatel nenašel tu, která mu bude vyhovovat. Směr, ve kterém bude hlava přeskakovat se dá samozřejmě měnit, takže je možné jak utahovat, tak povolovat. Na čtyřhran velikosti 1/2“ lze nasadit i nástavce z rázových utahováků na kola, protože ty nejčastěji využívají právě tuto velikost.

Teleskopická ráčna Parkside z Lidlu

Práce s teleskopickou ráčnou je skutečně o poznání příjemnější, než s klasickým klíčem na kola. Člověk nemusí být neustále ohnutý a díky dlouhé páce lze vyvinout i větší sílu. Co všechno nástroj vydrží, jsem, přiznám se, nezkoušel. Kola utažená na 120 Nm v autoservisu však povolil bez problémů a podle zkušeností jiných majitelů zvládá i docela tvrdou práci. Jako náhrada klasického klíče na kola, ale i jako nástroj do dílny mi to za těch necelých dvěstěpade přijde skvělé. To je mimochodem akční cena, běžně se prodává o stovku dráž. Největší problém je, ji sehnat, protože na e-shopu je věčně vyprodaná. Když tedy na ni narazíte v obchodě, neváhejte!

Zdroj info: Autorský text, obchodní řetězec Lidl.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články