PRÁCE 🧰

Švýcarská dálniční známka - cena a kde ji koupit

30. 8. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Chystáte se objevovat krásy Švýcarska? Kromě silnic a dálnic je nutné mít dálniční známku taky do některých tunelů. Víte, kde koupit Švýcarskou dálniční známku?

Dálniční známka Švýcarsko

Švýcarsko má klasické dálniční známky, avšak prodávají se pouze s roční platností. Taková Švýcarská dálniční známka vás vyjde na 40 CHF, tedy asi 1030 korun. Všechny motocykly a vozidla do 3,5 tuny včetně přívěsů musí být označena platnou dálniční známkou. Za vozidla se svou hmotnosti nad 3,5 tuny je vybírán mýtný poplatek přes HVC jednotu, ID kartu nebo terminál.

Kromě dálnic a jiných silnic jsou ve Švýcarsku také zpoplatněny průjezdy hned dvěma tunely. Na hranicích s Itálií na jihu země jsou zpoplatněny tunely St.-Bernhard a Munt La Schera. Za osobní automobil (skupina A2) zde zaplatíte 27,80 EUR a 13,60 EUR, jedná se pouze o jednosměrný poplatek.

Kde koupit Švýcarskou dálniční známku a jaké jsou novinky?

Dálniční známku si ve Švýcarsku můžete běžně pořídit na čerpacích stanicích, ve směnárnách, či běžných prodejních místech. Diskutuje se také o tom, že od roku 2023 bude možné koupit i elektronickou dálniční známku, kterou bude možné zakoupit přes internet. Ta však nenahradí klasické dálniční známky, nýbrž pouze rozšíří stálou nabídku.

Doporučení Portálu řidiče: Při krátkodobém či dlouhodobém pobytu ve Švýcarsku nezapomeňte na sjednání cestovního pojištění, které vás podrží za jakékoliv situace. Navíc nemusíte ani sáhodlouze pátrat po nabídkách na internetu, vše za vás udělá online kalkulačka cestovního pojištění.
Zdroj info: Tolls, Dálniční známky, Le Tunnel.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články