PRÁCE 🧰

Světla pro denní svícení - povinnost, vyhláška a zákon

28. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Denní svícení je osvětlení vozidla, které je povoleno zákonem a je homologováno. Kdy je nutné mít denní svícení rozsvícené a co na to zákon a vyhláška?

Denní svícení: Použití a co říká vyhláška?

Co je denní svícení?

Je potřeba vidět a být viděn. To platí také u denního svícení. To je speciální systém osvětlení, který byl navržený pro lepší viditelnost vozidla pro ostatní účastníky pohybu na pozemní komunikaci během dne. Na palubové desce se vám rozsvítí zelený symbol, který vás informuje o faktu, že máte denní osvětlení zapnuto.

Denní svícení - zákon a vyhláška

Zákon o provozu na pozemních komunikacích 361/2000 Sb. přesněji § 32 mluví jasně:

  • Motorové vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena obrysová světla a potkávací světla nebo světla pro denní svícení, pokud je jimi vybaveno podle zvláštního právního předpisu.
  • Činná plocha světel nesmí být zakryta nebo nadměrně znečištěna.

Pokud si budete chtít denní osvětlení na vaše auto přidat, musíte se řídit následující vyhláškou:

"Provedení a umístění světel pro denní svícení je dáno homologačním předpisem EHK/OSN č. 48, který předepisuje vyhláška č. 341/2002 Sb. a jejich používání se řídí zákonem č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích pozměněným zákonem č. 411/2005 Sb. Samotná světla jsou homologována dle předpisu EHK/OSN č. 87. Dokladem opravňujícím k používání světel k dennímu svícení je značka RL vylisovaná na krycím skle světla nad homologační značkou."

Pokuta za nepoužití světel pro denní svícení

Pokud se vám stane, že zapomenete rozsvítit denní osvětlení a zastaví vás příslušníci policie ČR, může vám být udělena bloková pokuta do maximální výše 2000 korun. Sankce za porušení ustanovení o osvětlení vozidla bude nejspíš snížena ministerstvem dopravy, jelikož se řadí mezi méně závažné přestupky.

Zdroj info: MotoFocus, Zákony pro lidi.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články