PRÁCE 🧰

Nové turbo vs. repasované turbo

5. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o turbodmychadlech Repase turba

Nové turbodmychadlo je lepší než repasované, řekla by si asi většina čtenářů těchto řádků. Jenže ono to tak úplně nemusí být pravda. U turbodmychadel je tomu spíš naopak.

Nové turbo vs. repasované turbo

Články na téma repase turbodmychadla:

  1. Cena repase turbodmychadla
  2. Jak probíhá repas turba
  3. Repas turba: Vyplatí se vám?
  4. Kontrola a repase turba
  5. Nové vs. repasované turbo - právě čtete
  6. Vyplatí se repas turba? - již brzy

Ne tak úplně nové turbo

Předně je potřeba uvést na pravou míru, jak to je s novými a repasovanými turbodmychadly. Když si kupujete nové originální od automobilky, tak ne vždy dostanete úplně nový kus. Oni totiž většinou výrobci chtějí za každé nové turbo jedno turbo staré. Proč? Protože oni v podstatě také ta turbodmychadla repasují - mění celý vnitřek a původní je jen obal. Takové origo, leč repasované turbo se pozná podle toho, že má druhý štítek. Když se na to zaměříte, tak zjistíte, že je na tom starém (vlastně štítek na štítku). Nové turbo tedy ne vždy je tak úplně nové.

Jestli se ptáte, jak si to výrobci mohou dovolit, tak odpověď je jednoduchá - repasované turbodmychadlo má totožné vlastnosti jako nové turbodmychadlo. Dokonce ho i předčí v tom, že repas už má svody a obal vyhřáté, takže nebudou měnit svůj tvar vlivem několika prvních teplotních změn.

Ošizené repasované turbo

Není ale repase jako repase. Nejlevnější varianta je totiž výměna jenom turbínového kola s osou nebo dmychadlového kola, případně obou a samozřejmě ložisek. Problém je s korpusem středu, který zůstane původní a maximálně se nechá opískovat. Jenže taky může mít poničené hrany drážek těsnících kroužků, což se následně projeví únikem oleje.

Správná repase turba by měla zahrnovat kompletní výměnu středu

Opravdová repase turbodmychadla obvykle vypadá tak, že se skutečně nechá jenom původní obal turbodmychadla a vymění se komplet celý střed, vše se vyváží a samozřejmě se znovu nastaví ovládání geometrie. Cenově se to oproti té levnější variantě až tolik neliší, ale majitel auta má víceméně jistotu, že je celé turbo jako nové a při správném zacházení mu vydrží prakticky navždy.

Nové vs. repasované turbodmychadlo

Zdroj info: Turbo - Klima servis Pardubice.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články