PRÁCE 🧰

Pozor na srny! Srážka s nimi je u oblíbeného lázeňského města dvakrát pravděpodobnější než jinde v ČR

17. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Podzim bývá, co se střetů automobilů s lesní zvěří týká, vysoce rizikový. Dušičkový čas a mlhy dávají řidičům na silnici pořádně zabrat. Nejčastěji dochází ke střetu se srnami, kterým šlapou na paty divočáci. Kde je riziko nejvyšší?

Srna na silnici představuje obří riziko. Kde ji potkáte nejčastěji?

Zlínský kraj vede

Zlínský kraj drží jedno smutné prvenství. Tady se totiž nachází silnice, kde můžete srazit srnu vůbec nejčastěji. Právem tak místní komunikace opanují první příčku co do nebezpečnosti. Pravděpodobnost srážky se srnou je tady zhruba dvakrát vyšší, než jinde v Česku!

Nejrizikovějším úsekem je cesta u oblíbeného lázeňského města Luhačovice, kde se v úseku asi dvou set metrů odehrálo od dubna do září osm takovýchto nehod. Policisté ve sledovaném období dále evidovali dalších zhruba 600 střetů se zvěří, ke kterým ve Zlínském kraji došlo. Průměrně se tady bourá na každém zhruba třetím kilometru!

Srna na silnici představuje obří riziko. Kde ji potkáte nejčastěji?

Průměrná škoda rapidně vzrostla

Střety se zvěří jsou podle nejrůznějších analytiků a pojišťovacích expertů stále častější. Roste také celková škoda, která se letos zastavila na 58 milionech Kč, což je zhruba dvakrát více než loni. Vyšší je i tzv. Srna index, který dvakrát ročně zpracovává Generali Česká pojišťovna spolu s Centrem dopravního výzkumu.

Co se týče průměrné škody, i ta letos vzrostla kvůli neustále se zdražujícím cenám energií, náhradních dílů i lidské práce. V případě střetu se srnou vychází průměrná výše škody na vozidle na necelých 32 000 korun. Střet s divočákem je pak ještě nákladnější. „Nejvyšší škody vznikají tehdy, když následkem střetu se zvěří jsou ztráty na životech nebo zranění," zmínil Michal Bil z Centra dopravního výzkumu.

Srna na silnici představuje obří riziko. Kde ji potkáte nejčastěji?

Kdy je riziko nejvyšší?

Srážka se zvěří je nepříjemnou situací, kterou je potřeba zvláště na podzim aktivně předvídat. „Z našich statistik jasně vyplývá, že riziko střetu se zvěří je nejvyšší dvě hodiny po západu slunce a hodinu před jeho východem. Jsou to právě ranní hodiny, kdy počet střetů s vozidlem na podzim roste až čtyřnásobně. Nejhorší je celoročně období kolem desáté hodiny večer," říká manažer likvidace pojistných událostí z Generali České pojišťovny Patrik Nauš.

Pokud je tedy srážka nevyhnutelná a dopravní nehoda se již stala, je na místě znát přesný postup a následně situaci řešit s pojišťovnou, u níž máte sjednané havarijní pojištění pro tyto případy. Střet se zvěří ovšem můžete mít připojištěný i v rámci povinného ručení. Riziko se v tomto případě však většinou pojišťuje samostatně. Nezapomeňte místo nehody důkladně zdokumentovat, na zraněné nebo mrtvé zvíře nesahejte a vyčkejte pokynů policie nebo operátora. Pojistné plnění se následně bude odvíjet od limitů, ale i nastavené pojistné částky.

Zdroj info: Česká kancelář pojistitelů, Policie ČR, Generali Česká pojišťovna, Centrum dopravního výzkumu.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články