PRÁCE 🧰

Správné letní gumy aneb nepodceňte jejich výběr

12. 4. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Jak vybrat olej Rádce motoristy

Na světě existuje nespočet výrobců, kteří nabízí své rozsáhlé portfolio letních plášťů, které se liší nejen vlastnostmi, ale hlavně cenou a kvalitou. Podle čeho vybrat ty správné a vyplatí se kupovat levné letní gumy?

Podle čeho vybrat ideální letní gumy

Články na téma výběr letních pneumatik:

  1. Nejlepší letní pneu
  2. Podle čeho vybrat ideální letní gumy - právě čtete
  3. Koupě pneumatik: Jaké na Hyundai i30?
  4. Jaké letní pneu na vůz Škoda Fabia 1 a 2
  5. Vybíráme letní pneu 215/55 R17
  6. Které letní pneu 205/60 R16 se vyplatí?
  7. Nejlepší pneumatiky na léto: Víte, které to jsou?
  8. Test letních pneumatik 235/55 R19 2024 od Autobild - již brzy

Kdy se má přezouvat?

Období, kdy musíme na svých autech mít povinně zimní pneumatiky končí v České republice 31. března. Od té doby se vy sami můžete rozhodnout, kdy budete přezouvat. Většinou ale ze začátku nevěřte teplému počasí. To se totiž může během několika dní úplně změnit a vy ve městě ještě můžete potkat sníh. Letní pneumatiky odborníci doporučují nasazovat v případě, že teploty dlouhodobě přesáhnou +7 °C. Tudíž pokud jste ještě do dnešního dne nepřezuli, nezoufejte. Ještě na to budete mít času dost.

Kdy a proč kupovat nové letní gumy?

Letní pneumatiky, podle zákonů České republiky, je možné používat pokud je dezén hlubší než 1,6 mm. Pokud se blížíte k této hranici měli byste zvážit výměnu pneumatik za nové. Letní guma v takovém případě totiž výrazně snižuje svou výkonnost a může se pro vás stát nebezpečnou.

Gumy letní jsou díky nižšímu podílu kaučuku tvrdší oproti zimním. Je to hlavně kvůli tomu, aby měla guma lepší přilnavost ve vyšších teplotách, které panují především v horkých letních dnech. Zimními pneumatikami v létě svému autu výrazně zvyšujete spotřebu a velice výrazně snižujete bezpečnost a komfort.

Jaká jsou kritéria při výběru letních pneumatik?

S výběrem pneumatik vám v první řadě pomohou především spotřebitelské testy. Nejpropracovanější testy nabízí například autoklub ADAC, který pravidelně testuje celou řadu letních plášťů a na jejich stránkách najdete i výsledky testů z minulosti. Dále se také můžete podívat do časopisu AutoBild, nebo AutoTip, či na provozovatele technických stanic GTÜ.

Při výběru letních pneumatik byste měli zohlednit pár faktorů, kterými jsou například:

  • váš osobní styl jízdy
  • jízdní vlastnosti vašeho auta
  • hlučnost
  • brzdná dráha
  • ovladatelnost vašeho auta
  • spotřeba paliva

Tyto faktory pak také ovlivňují celkovou hodnotu pneumatik a rozhodně je lepší do této komodity zainvestovat. Protože gumy jsou jedny z nejdůležitějších částí auta.

Dále také existuje dělení pneumatik na jednotlivé třídy. Tyto třídy byste měli vybírat podle stylu jízdy a prostředí ve kterém nejčastěji jezdíte. V Evropě je také povinné označení pneumatik pomocí známých energetických štítků, které popisují úsporu paliva, hlučnost a přilnavost letních plášťů. Nově se na štítcích objevuje i hodnota o emisích, které pneumatiky také vylučují. Třídy letních pneumatik dělíme následovně:

  • Budget segment - ekonomická třída - v této skupině najdeme základní typ pneumatik, které jsou určeny pro nenáročné řidiče.
  • Quality segment - střední třída - tato skupina zahrnuje "zlatý střed" ve všech parametrech při výběru pneumatik
  • Premium segment - vyšší třída - nejkvalitnější pneumatiky, které poskytují ty nejlepší vlastnosti ve výkonu (vysoký nájezd a nízká spotřeba) a v bezpečnosti (brzdná dráha na mokré vozovce)

Seznam ověřených letních pneumatik

Souhrn nejčastějších pneumatik ověřených podle mezinárodních testů:

Seznam ověřených letních pneumatik
RozměryModelPočet testováníCena od (Kč)
Letní gumy R14Continental ContiPremiumContact 5201 603
Letní gumy R15Hankook K125 Ventus Prime 3221 123
Letní gumy R16Goodyear EfficientGrip62 560
Letní gumy R17Continental SportContact 543 520
Zdroj info: Tes Pneumatik, Co vybrat, Best Drive, Testy Spotřebičů.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články