PRÁCE 🧰

Spotřeba cestou do Chorvatska (2022)

27. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Levné cestování autem Cestování autem do Chorvatska Cesta do Chorvatska Porovnání aut na cestu Dacií Jogger do Chorvatska

Při současných cenách je na pořadu dne řešit spotřebu auta. Na dlouhých cestách se to projeví nejvíc a ano, na cestě k moři se tím dá docela ušetřit.

Spotřeba cestou do Chorvatska

Články na téma Dacií Jogger do Chorvatska:

  1. Do Chorvatska a zpět za 3 561 korun
  2. Nejlevnější cesta do Chorvatska aneb k moři bez dálnic (2022)
  3. Cesta Dacií Jogger do Chorvatska
  4. Spotřeba cestou do Chorvatska (2022) - právě čtete

Spotřeba každého auta je závislá na více faktorech. Hrají tam podstatnou roli otáčky motoru, rychlost jízdy, aerodynamický odpor a další jízdní odpory.

  • Otáčky motoru – pro co nejnižší spotřebu se držte v oblasti maximálního točivého momentu, což v praxi znamená zhruba 2000-3500 otáček za minutu. U naftového agregátu to bude blíže těm dvěma tisícům, u benzinového to bude zhruba dva a půl až tři tisíce otáček z minutu.
  • Rychlost jízdy – zapomeňte na moudro, že „pomalejší jízda = nižší spotřeba”. To je absolutní blbost! Většina vozidel dosahuje nejnižší spotřeby v rychlostech 80-110 km/h. Tehdy je totiž možné řadit nejvyšší převodový stupeň a držet na něj optimální otáčky.
  • Aerodynamický odpor – máte-li dva předchozí body zmáklé, pak tady bude možná ještě prostor ke zlepšení. Pozor, odpor vzduchu neroste lineárně, ale s druhou mocninou rychlost. Při městských rychlostech je tedy rakev na střeše nezpůsobí nárůst apetitu motoru takový, jako při stošedesátce na dálnici.
  • Další jízdní odpory – málo nahuštěné pneumatiky umí taky nějakou tu desetinku přidat a spotřeba se zvedne i v případě mechanických odporů. Autu v tomto směru prospějí nové olejové náplně a především perfektní kondice po mechanické stránce. Jakékoliv rachocení z převodovky nebo třeba diferenciálu může znamenat, že tam dochází ke zvýšenému tření, což opět kazí efektivitu a vyžaduje zbytečnou energii navíc.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Jak tedy ušetřit?

Na dálnici se za plynulého provozu dá bezpečně jet zhruba 110-130 km/h. Na delší cestě to svádí třeba ke stopadesátce, která, co si budem, je ve většině zemí ještě tak nějak policií tolerovaná. Nicméně je nutné vzít v potaz, že spotřeba zhruba o litr až litr a půl naroste oproti stotřicítce. Ze zkušeností víme, že nejideálnější z hlediska spotřeby je cestování po silnicích první třídy, kde se dá jet 80-100 km/h a průměrná spotřeba se tam umí přiblížit tabulkovým hodnotám. V praxi se při předpisové jízdě budete pohybovat kolem 5-6,5 litrů s naftovým motorem, s benzinovým připočtěte o litr víc.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Jako naprosté zjevení na nás zapůsobila Dacia Jogger s motorem na LPG, se kterým jsme se dostali dokonce o půl litru pod normovanou hodnotu. Počítali jsme to několikrát křížem krážem a doteď jsme se vlastně nedopátrali toho, jak se nám to povedlo. Musíme nicméně zmínit, že se to stalo při našem pokusu dojet do Chorvatska co nejlevněji, takže jsme se vydali mimo dálnice a jeli prakticky neustále 90-100 km/h.

Tip redakce: Pokud vyrážíte letos do Chorvatska a nechcete se na dovolené zbytečně stresovat, sjednejte si cestovní pojištění. Navíc nemusíte ani sáhodlouze vyhledávat konkrétní nabídky pojišťoven, vše za vás udělá kalkulačka cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Chorvatska online

Zdroj info: nrcan, gotomechanic.
Zdroj médií: Depostiphotos.

Podobné články