PRÁCE 🧰

Jak se počítá spoluúčast u povinného ručení

19. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Nároky z povinného ručení

Povinné ručení je ze zákona dané a musí ho platit každý motorista, který chce využívat se svým vozem pozemní komunikace.

Spoluúčast u povinného ručení

V pojišťovnictví se setkáte s pojmem spoluúčast. Ta se skloňuje zejména u havarijního pojištění, ale v současné době na ni můžete narazit i v nabídkách některých českých pojišťoven na povinné ručení. Není to ale příliš častý jev. A většinou k němu přistupují lidé ve snaze snížit si částku za zákonného pojištění. Bohužel si tak docela neuvědomí všechny následky.

Úspora jen na oko

Šetřílci sice na první pohled ušetří na měsíční nebo roční splátce, ale ve finále, když se něco stane, svou spoluúčastí výrazně přeplatí to, co by jinak ušetřili na platbě povinného ručení bez spoluúčasti. Spoluúčastí se tedy rozumí podíl s jakým se pojistník bude podílet na úhradě při vzniklé pojistné události. V pojistné smlouvě musí být vždy uvedena částka a procenta (ve většině případů 5 až 10 %). 

Jestliže se stane dopravní nehoda a škoda bude vyčíslena například na 100 tisíc korun, podle smlouvy, kterou pojistník podepsal, bude muset uhradit ze svých úspor například 10 % spoluúčasti, což znamená, že zaplatí 10 tisíc korun. Stejně tak pokud se stane nějaká nižší škoda, která ale nepřesahuje výši spoluúčasti, musí ji pojistník zaplatit celou. A to jsme ještě s cenou střízliví, někdy se škody při dopravních nehodách šplhají i do milionů. Takže částka za spoluúčast může být pro některé rodiny přímo likvidační.

Když si to tedy shrneme, u kterékoli škody zaplatíte vždy více, než kdybyste se nehnali za co nejlevnějším povinným ručením. To, co jste si mysleli, že ušetříte na dovolenou, protože jste na to šli „chytře“, následně několikanásobně přeplatíte na spoluúčasti. Můžete tak roky jezdit bez nehod, ale pak, když se něco stane, nemuseli byste se doplatit. Nehody se totiž nevyhýbají ani zodpovědným řidičům. Takže raději zaplaťte na povinném ručení o pár stovek více, než když se jednou kvůli šetření dostanete do finanční pasti bez viditelného konce.

Volte tedy raději pojišťovny, které ani v portfoliu spoluúčast na povinném ručením nenabízejí a bude to nejlepší. Jediné, kde se spoluúčastí můžete setkat už častěji, je buď havarijní pojištění a nebo různá připojištění k povinnému ručení.

Zdroj info: Kooperativa.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články